Paolo Robertos sexköp har lett till att det pratas mycket om prostitution och trafficking. Tre kompisar kände att de ville göra skillnad och startade en insamling till RealStars, en organisation som bland annat håller workshops om trafficking på skolor. Initiativtagarna anser att sexköp handlar om värderingsgrunder och att föräldrar och skolan har ett stort ansvar.

Några dagar efter att Paolo Roberto erkände att han köpt sex på en lägenhetsbordell av en kvinna från ett av Europas fattigaste länder träffades kompisarna Ivo Lundin-Hatje, 29 år, Sebastian Höglund, 30 år, och Hannes Tomani, 30 år, för att äta middag.
– Vi började prata om allt som hänt och ville hitta ett sätt att få utlopp för våra känslor, säger Sebastian.
– Nu pratar hela Sverige om problemet med trafficking och eftersom vi alla jobbar med kommunikation förstod vi att vi skulle kunna åstadkomma förändring vilket i det här fallet blev att försöka samla in pengar till en organisation som jobbar med att motverka trafficking och prostitution på riktigt, berättar Hannes. Sebastian är fotograf och filmare, Hannes är copywriter och Ivo som är art director. De tre kompisarna har gjort flera projekt tillsammans.
– Tidigare har vi alltid jobbat med konkreta idéer och handlingar för att nå ut med våra åsikter och ganska snart började vi diskutera vad vi kunde göra nu. Paolos mat är en väldigt tydlig symbol så utifrån det skapade vi idén, säger Sebastian. Ivo flikar in att Paolos varumärke för många är förknippat med pasta och att det var därför det kändes roligt att välja just pasta.
– Vi hade läst företag skulle sluta sälja hans produkter och tänkte att många produkter kommer stå och ruttna. När de kommit på idén var nästa steg var att läsa på om olika organisationer.
– Då hittade vi Realstars som jobbar med trafficking vilket kändes starkt och viktigt. Det verkar vara en bra organisation, säger Sebastian.

Killarna lagade en pasta med tomatsås från märket Paolos och placerade en tallrik med mat framför en kamera. Sedan den 18 maj går det att se pastatallrikens förruttnelseprocess på Twich, en plattform för direktsänd streaming. I bilden finns förutom maten en uppmaning att stötta RealStars arbete genom att skänka pengar till organisationens Swishkonto. De har även startat ett Instagramkonto där de dagligen lägger upp en bild på pastatallriken tillsammans med samma budskap som på Twich.

Sexköpslagen
Den svenska sexköpslagen innebär att det är lagligt att sälja sex men straffbart att köpa sex. Killarna är positiva till lagen men menar att den måste uppdateras och skärpas.
– Det som är bra med lagen är att den skyddar den som är utsatt och det som är extra bra är att det nu diskuteras om straffskalan är för svag, säger Ivo. Så sent som i november förra året röstade alla partier utom Vänsterpartiet nej till att ta bort böter ur straffskalan för sexköp men den senaste tidens medierapportering har medfört att frågan nu är uppe för diskussion igen och flera partier har ändrat sig. I dag är fem av åtta riksdagspartier för strängare straff för sexköp och den 20 maj gick regeringen ut med att de vill utreda om böter ska tas bort ur straffskalan.
– Oavsett vad folk tycker om lagen så måste det ske förändringar för att fler ska bli uppmärksamma och för att det ska ske en förändring, fortsätter Ivo.

Skolan har ett ansvar
Strängare straff är inte tillräckligt, det krävs fler åtgärder för att motverka sexköp och trafficking. Ivo lyfter att det handlar om värderingsgrunder och det är viktigt att arbeta med dem. Han menar att föräldrar behöver prata med sina barn om dessa ämnen och tycker även att det är viktigt att hjälpa organisationer som RealStars och Talita.
– Om vi ser det utifrån ett ekonomiskt perspektiv med tillgång och efterfrågan så är det vi kan göra här att stoppa efterfrågan genom att ändra värderingar, säger Hannes. Killarna är överens om att skolundervisningen har stor betydelse.
– Som med alla frågor som påverkar hur vi lever och som innefattar mänskligt lidande finns ett ansvar hos skolan att informera och lära unga vad som händer för att de ska förstå hur det här påverkar oss på både individ- och samhällsnivå. Jag tror att 99 av 100 ungdomar förstår att människohandel inte är bra om de får tillräckligt med information och fakta. Skolan behöver informera och lära ut för att få ungdomar att förstå varför de inte ska köpa sex av andra människor, säger Hannes.
– Unga män behöver börja prata om ämnet för att ta ställning redan i tidig ålder för att få fler att förstå att det är fel, tillägger Sebastian.

RealStars är en organisation som arbetar med att motverka sexköp och trafficking. De jobbar mycket med att sprida information och förändra attityder. Genom föreläsningar, webbspel & workshops om hjälper de skolor och människor som arbetar med ungdomar att förebygga sexuella kränkningar och öka medvetenheten om prostitution, sexköp och trafficking. Under de senaste åren har organisationen hållit föreläsningar och workshops för över 25 000 elever runtom i Sverige.

”Det handlar mer om oss som mänsklighet än oss som kvinnor eller män”
I dag är det relativt få män som tar ställning mot sexköp och trafficking. Sebastian tror att det beror på att det är en fråga som män sällan pratar om vanligtvis. 
– Det är liksom endast när frågan uppmärksammas vid exempelvis tillslag likt det som gjordes mot Paolo Roberto som den börjar diskuteras men de här ämnena behöver diskuteras hela tiden. Vi behöver också se till att frågan går från att bara vara en fråga för kvinnorörelsen till att få män att också känna sitt ansvar för att lösa problemet, förklarar han.
– Jag läste en artikel med Tarana Burke som myntade Me too-begreppet sommaren 2006 där hon lyfter att det här inte är en kvinnofråga eller mansfråga, det är en människofråga. Hon har rätt, det behövs en ompaketering. Vad är det egentligen vi pratar om här? Handlar det om att skydda kvinnor från män eller handlar det om att göra människor fria från sexuell exploatering och sexhandel?, tillägger Hannes.

Efterfrågar fler manliga förebilder
Sebastian, Hannes och Ivo är överens om att fler män måste engagerar sig  för att motverka sexköp och trafficking.
– Fler män behöver våga ta ställning och gå ut i media för att prata om det, säger Sebastian.
Hannes anser att det behövs fler manliga förebilder och att media borde skriva mer om män som gör bra saker när något sådant här händer.
– Tyvärr är det inte så medielogiken fungerar men med fler goda manliga förebilder skulle vi nog kunna hjälpa fler. Unga killar skulle kunna identifiera sig med dem, säger Hannes.  
– Det är bara när något sådant här händer som frågan diskuteras på riktigt. Vi behöver prata mer om det här. Frågan är hur vi håller frågan vid liv även när det inte är något aktuellt som har hänt. Det är något vi behöver komma på, avslutar Sebastian.

Kompisarna Ivo Lundin-Hatje, Sebastian Höglund och Hannes Tomani startade initiativet Paolos pasta ruttnar för att motverka trafficking.

Fler artiklar