
Transportstyrelsen har beslutat att ändra regelverket för indragna körkort vid upprepade höjda prover av PEth-tester. Regelverket har mötts av en stor mängd kritik: ”föga förvånande. Alla är ju inte alkoholister för att man tar sig några glas vin en fredagkväll.”
Transportstyrelsens nuvarande regelverk innebär att man kan få indraget körkort om man uppvisar upphöjda värden vid så kallade PEth-test. Om testet uppvisar två förhöjda värden i följd likställs detta med ett alkoholmissbruk, rapporterar SVT. Men nu ändrar de regelverket.
Kan inte slå fast några resultat
Ett PEth-prov används för att mäta den senaste tidens alkoholkonsumtion och kan spåras i blodet i upp till fyra veckor. Men enligt Läkartidningen kan testet bara indikera, inte slå fast några faktiska konsumtionsnivåer. Trots detta anser Transportstyrelsen att det är fullt rimligt att dra in körkort på grund av ”indikatorer” på människors alkoholkonsumtion, utan någon egentlig grund. Vi är visst alkoholmissbrukare för att testen kan indikera på sådan konsumtion. Vad bra.
Transportstyrelsens regelverk har mötts av kritik från flera olika håll. Linköpings universitet har genomfört en kommande studie om PEth-proven, där de intervjuat 20 läkare.
– I vissa situationer kan läkarna kanske känna sig tvingade att rapportera ärenden där de inte är lika säkra på att det föreligger ett hinder för körkortsinnehav, sade Andrea Johansson Capusan, specialist i beroendemedicin och docent vid universitetet, till SVT.
Transportstyrelsen menar i sin tur att de inte instruerar läkare, men att de informerar läkare om myndighetens praxis kring PEth i sitt PM, rapporterar SVT. Det är väl ändå samma sak?
Transportstyrelsen skriver följande på sin hemsida: ”Alla läkare har skyldighet att anmäla den körkortshavare som är medicinskt olämplig att ha körkort.” Men de ger tydligen ”inga instruktioner”, men alla läkare har anmälningsplikt.
Kallas till trafikutskottet
Under tisdagen stod det klart att Transportstyrelsen nu kallas till trafikutskottet, även Socialstyrelsen ska ha kallats.
– Man måste städa upp i den här röran ordentligt, sade Thomas Morell (SD), vice ordförande i trafikutskottet, till SVT.
Sverige har redan som det är relativt strikta regler kring alkohol och framförallt alkoholkonsumtion. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille i blodet, enligt Trafikverket. I vårt kära grannland Finland går gränsen vid 0,5 promille – vilket faktiskt är väldigt högt. Redan vid 0,2 promille försämras kroppens reaktionsförmåga samt precisionen och vid 0,5 är dessa ännu sämre. Även omdömet och kroppens förmåga att ta in information försämras vid högre promillehalter.
Vi har ett Systembolag som reglerar när vi kan- och inte kan konsumera alkohol – återigen bra. Så det blir lite väl mycket pekpinne att klassa människor som alkoholister för att ett PEth-prov, som bara kan indikera, visar förhöjda värden.
Tvingades förtydliga
I mars gick Transportstyrelsen ut med en rad förtydliganden gällande det nuvarande regelverket – då det bevisligen behövdes. Sant eller falskt enligt Transportstyrelsen lyder som följande: Transportstyrelsen likställer sin definition av ”missbruk” med Socialstyrelsens definition av ”riskbruk” – vilket motsvarar tio standardglas i veckan. Det är falskt. Transportstyrelsen ställer krav på att hälso- och sjukvårdens läkare tar PEth-test på sina patienter, det är falskt. Att de skulle vilja sänka gränserna och tillåta mindre alkohol är också falskt.
Vad som däremot är sant är att det krävs en mängd om 28-42 standardglas vin i veckan för att uppnå gränsvärdet 0,3 i ett PEth-test. Det stämmer även att ansvaret för huruvida ett sådant test ska tas ligger på läkaren.
Transportstyrelsen ändrar regelverket
Transportstyrelsen har, efter mycket kritik, bestämt sig för att se över sina egna regelverk. De skriver till SVT att det egna kriteriet för missbruk som ”ett bruk som inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt”, inte preciseras tydligare i reglerna. Det nya regelverket innebär att det inte längre kommer vara enbart PEth-proven som ligger till grund för en körkortsåterkallelse.
Summa summarum är alltså att Transportstyrelsen verkar ha lyssnat på kritiken och ser nu över sina beslut, men om man dricker upp mot 40 standardglas vin i veckan kanske man faktiskt bör se över sina alkoholvanor, med eller utan PEth-prov.
Reporter
Jonna Ekström, Ung Press