Foto: Vilhelm Stokstad/TT / TT Nyhetsbyrån / Aftonbladet 

Sverige placerades sist i Norden i årets Rainbow Map från ILGA-Europa om HBTQI+ personers rättigheter och skydd. Även Storbritannien har tappat placeringar. I toppen hamnade Malta, Belgien och Island.

Varje år genomför ILGA-Europa en mätning av 49 länder i Europa för att se över deras rättigheter och policies gällande HBTQI+ personer. Länderna placeras därefter mellan 0 och 100 procent. Sverige hamnade sist bland de nordiska länderna medan Malta rankades högst – för tionde året i rad.

Det som framkommer i mätningen är att omvändelseterapi endast är bannat i tio länder. Omvändelseterapi innebär att en utomstående försöker tvinga någon att dölja sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Sådana försök kan leda till psykiska eller fysiska skador och FN har likställt omvändelseterapi med tortyr, enligt RFSL. RFSL vill dessutom att detta ska förbjudas.

Omvändelseterapi i Sverige

I Sverige råder det förbud mot tvång, hot och våld. Även behandling inom allmän hälso- och sjukvård som inte utgår från vetenskap eller beprövad erfarenhet är förbjuden. Trots detta förekommer omvändelseterapi, enligt RFSL, i Sverige.

Några andra aspekter som lyfts fram i mätningen är att i sex länder (av 49) saknar HBTQI+ personer skydd mot diskriminering och samkönade äktenskap är lagligt i färre än hälften av länderna. Sverige landade på 66 procent (av 100). Vi tappar placeringar på grund av avsaknaden av skydd för asylsökanden och att omvändelseterapi inte är förbjudet. Men den främsta orsaken är att intersexuellas rättigheter inte ens diskuteras, rapporterar QX
Sverige har även svagare skydd än våra grannländer för ickebinära och transpersoner.

Ryssland och Azerbajdzjan på botten

De länder som hamnar på bottenplats med ynka två procent “respekt för mänskliga rättigheter, full jämlikhet” är Ryssland och Azerbajdzjan. Rysslands två procent består av att vården hjälper ensamstående kvinnor med artificiell insemination och Azerbajdzjan saknar lagar som begränsar yttrandefriheten.

Även Storbritannien har tappat placeringar och hamnade på 46 procent. En av orsakerna är att Högsta domstolen tidigare i år förklarade att landets jämställdhetslagstiftning inte gällde transkvinnor. Inte ens de som registrerats och erkänts lagligt. I Ungern ser det värre ut, de har förbjudit Prideparaden helt.

– De stora rubrikerna om Storbritannien och Ungern drar till sig uppmärksamhet, men demokratin urholkas tyst över hela Europa, sade ILGA-Europas Katrin Hugendubel till QX.

Hon menar även att de utvecklingar som går att se i Europa liknar de som skett i USA till följd av Trumps administration. Sverige presenterade dock under januari en aktiv handlingsplan, som ILGA-Europa har noterat.

Reporter

Jonna Ekström, Ung Press

Fler artiklar