”Jag har aldrig sett såhär många poliser i stan” sms:ar min syster vid 09:32 lördag morgon. En timme senare är Hedens fotbollsplaner fyllt av motdemonstranter mot nazistiska NMR:s planerade marsch i centrala stan senare under dagen.

Jag tänker på Göteborgskravallerna under 00-talet och på alla de ungdomar som sett polishästar rida över sina vänner. På de göteborgare som överlevde förintelsen. Det är en historisk dag. Vems är gatorna egentligen? ”Det är sjukt vad som skulle kunna hända idag…” Brottstycken av samtal fladdrar förbi på ett Heden fyllt av oro, kraft, frustration och kärlek.

Ridande polis utanför bokmässans entré i Göteborg.

Just den känslan fyllde Göteborg: sjukt vad som skulle kunna hända. Strax innan 15-tiden utanför Liseberg befinner sig tusentals motdemonstranter. ”Detta är Polisen. Detta är en ordningshållande befallning. Lämna bron och gå i riktning ot Gothia Towers.” Polisen springer mot folkmassan, människor skingras. Smällar. Ordningsmän från hela landet är inkallade, buss- och spårvagnstrafik avstängd i stora delar av staden.

Det är nog ingen som känner sig riktig trygg i Göteborg under lördagen, varken hemma eller på stan. Varken för nazister eller polisens hästar. Efter sammandrabbningar stoppas demonstrationen. Göteborgarna skickade hem de som inte funnit gemenskap någon annan stans än i de vidrigaste av organisationer. De är få och vi många men historien vet att en liten våldsgrupp kan innebära ett stort hot.

Dagen ses som ett misslyckande från NMR:s håll. Men det är ändå med stenar i magen jag beger mig hemåt. Hur kan en organisation som vill mörda mig för att jag älskar den jag vill, stå under polisens skydd? Som vill och har förintat människor på grund av deras tro, politiska åsikt och vilja att rapportera om omvärlden.

På Heden tar även Bokmassan plats, ETC:s alternativ till Bokmässan i kritik mot att den högerextrema tidningen Nya Tider ställer ut. I det stora tivolitältet har Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman ordet. ”Kärlekens kraft. Dess kraft att förändra samhället. Det är det vi ska fira en sådan här dag.” deklarerar hon.

Var det rätt att kalla in polisresurser från hela landet för att låta 500 nazister demonstrera för diktatur? Att riskera folkets säkerhet och stadens ordning?

Kanske har alla år av fred gjort Sverige lite politiskt naivt, menar förintelse-överlevaren Michael Ben-Menachem i en intervju med GP:s Arne Larsson den 1/10/17. Han har svårt att förstå att det inte finns några gränser för hur mycket hat man får sprida i det offentliga rummet.

Alla år av fred på hemmaplan har gjort Sverige politiskt naivt. Det är svårt att förstå att det saknas gränser för hur mycket hat man får sprida i det offentliga rummet.

 

En krönika av Sofi Sydvik

Fler artiklar