Luta dig tillbaka och ta del av en inspirerande podd, film eller serie om jämställdhet.

My Brilliant Friend 

Serien är baserad på Elena Ferrantes romansvit Neapelkvartetten och handlar om de bästa vännerna Elena och Lila som växer upp i ett fattigt kvarter i Italien under 1950-talet. Deras vänskap sätts på prov när de stöter på livets alla utmaningar i en värld som håller dem tillbaka.

Igenkänningsfaktorn i serien tillsammans med den effektfulla scenografin och den känsloladdade musiken gör My brilliant friend till en briljant serie. Hittills har det gjorts två säsonger och två till är planerade. Du kan se My brilliant friend på HBO Nordic. Säsong 1 sändes på SVT så vi håller tummarna på att de kommer sända alla säsonger.

RBG

RBG är en dokumentärfilm om den amerikanska kvinnorättsaktivisten Ruth Bader Ginsburg som föddes i Brooklyn 1933. Hon läste juridik vid Harvard och Columbia Law School där hon tog examen som kursetta. Av de 560 studenterna i hennes klass var endast 9 kvinnor. Trots hennes meriter hade hon svårt att få anställning på grund av hennes kön och det faktum att hon hade barn.

Sedan sin examen har Ginsburg kämpat för kvinnors rätt till likabehandling i arbetslivet och hon har drivit många rättsfall om könsdiskriminering med stor framgång. År 1993 blev hon domare i Högsta domstolen. Dokumentären skildrar Bader Ginsburgs privatliv, karriär och hennes inspirerande resa. Den har vunnit många prestigefyllda filmpriser och är ett “måste” om man vill veta mer om den amerikanska jämställdhetsikonen!

Om ditt bibliotek är ansluten till Cineasterna kan du se dokumentären där. Den finns även på TV4 play. Båda alternativen är gratis.

Jämställdhetspodden

Jämställdhetspodden belyser grundläggande strukturer i samhället och hur dessa bidrar till att skapa könsskillnader. I de 16 avsnitten pratar professorer, akademiker, yrkesverksamma personer och andra experter om olika ämnen ur ett jämställdhetsperspektiv. Några av ämnena som tas upp är våld i nära relationer, löneskillnader och jämställdhet kopplat till politiken. Avsnitten är lärorika och lättlyssnade.

Lyssna på Jämställdhetspodden på http://jamstalldhetspodden.se/ eller där poddar finns.

WomanUp!

WomanUp! är en intervjupodcast med 19 avsnitt där välkända svenska kvinnor får lyfta ämnen de anser att vi behöver prata mer om. Molly Sandén pratar om självkänsla, Hedda Stiernstedt om att våga tro på sig själv och Linnéa Claesson om vardagssexism och självhat. Avsnitten är intressanta och inspirerande!

Lyssna på WomenUp! på https://metromode.se/womanup/#!/ eller där poddar finns.

Text: Vilda Andreasdotter och Isabella F

Fler artiklar