Under Almedalen kommer Ung Press att intervjua unga personer för att få deras bild av politikerveckan. Först ut att bli intervjuad är Sam Fakhraie.

Sam vill vara på Almedalen så mycket att han sin första natt tältar under ett kastanjeträd.
Sam vill vara på Almedalen så mycket att han sin första natt tältar under ett kastanjeträd.


Hej vad heter du?
– Sam Fakhraie.

– Hur gammal är du?
– 17 år

När kom du hit?
Jag tog nattbåten hit och kom fram för bara några timmar sen.  Jag är ganska trött nu.

– Varför är du här?
– Jag ville verkligen åka hit, jag tycker almedalen är en intressant plats. Lite av egenintresse kan man säga.

Varför är det intressant?
– Det är spännande, det är ju supervalår. Man måste hålla sig uppdaterad på vad som händer! Och om man inte åker hit måste man följa hela politikerveckan på SVT Forum och det är ju inte riktigt lika roligt.

Så det är politiken som är intressant? Är du politik engagerad?
Ja jag är engagerad i SSU Front, det vill säga Södermalmssektionen av SSU Stockholm. Men jag är inte här med dom nu.

Okej, är du här med någon organisation?
– Nej jag är här själv. Solo-Sam så att säga.

Vad ser du framemot mest här på Almedalen?
– Jag vill gå på massa saker om Syrien-konflikten, men sen finns det väldigt många olika saker som jag är intresserad av. Seminariet om PISA-undersökningen ska bli väldigt roligt och Expos föreläsningar om Sverigedemokraterna. Jag ska gå på intervjun med Magdalena Andersson också så det ska bli väldigt kul. Sen är det ju Socialdemokraternas dag idag, så jag ska väl gå på massa saker som har med dem att göra, bland annat. lite LO-mingel och föreläsningar.

Vad tycker du om Almedalen som koncept?
– Jag tycker det är ganska elitistiskt och lite smått oklart. Det blir lite som att vissa personer åker till Visby för att prata om folk och inte med folk. Det gör att massa perspektiv saknas. Det är inte ett öppet Almedalen, man måste oftast ha kontakter för att kunna dra nytta av sin tid här. Det är t.ex. jättedyrt att hitta boende och de flesta platser brukar vara uppbokade sen månader tillbaka

Men hur bor du då?
Jag bor i ett tält köpt på Överskottsbolaget för 100 kronor. Jag slår upp det på en väl vald gräsmatta varje kväll och sen bär jag runt med det på dagarna. I natt hann jag inte ens slå upp tältet, så jag la mig och sov under ett kastenjeträd. Jag vaknade av att en bil tutade på mig och att några sprinklers bredvid mig hade råkat gå igång.

Du nämnde tidigare att du tycker det saknas perspektiv i Almedalen, vilka perspektiv saknas enligt dig?
– Ja ungdomsperspektivet såklart, det är ju lite därför jag är här. Sen finns det massa andra perspektiv som inte heller belyses, t.ex tycker jag det pratas för lite om integration. Alltså vilket perspektiv finns här egentligen? Det är ju mest ett toppperspektiv…. och twitter-perspektivet såklart.

Hur tror du att man kan åtgärda att dessa perspektiv saknas?
– Jag tror man måste gå till botten med hela konceptet Almedalen. Man skulle kunna ha olika teman för att belysa de orättvisor som finns. Varför gör inte Almedalen som Pride, att de har ett tema per år, eller ett tema per dag. Till exempel att det en dag är tema orättvisor och att det nästa dag är tema öppenhet.

Sen är det så väldigt mycket folk på Almedalen. Det är så många olika lobbyorganisationer så att själva “politikerveckan” håller på att försvinna.

Har du något tips du vill ge till övriga almedalsbesökare?
– Det finns sprinklers vid gräsmattorna längst hamnen, så försök inte sova där! Jag har ju bara varit här fyra timmar så jag vet inte riktigt. Men en sak, glöm inte att våga ifrågasätta de seminarier där dina perspektiv saknas. Almedalen ska ändå finnas här för dig. Och ha det roligt!

Foto: Oskar Annermarken

 

Fler artiklar