[twocolumns]
Richard Jomshof är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och förklarar för Lärarnas Riksförbund hur partiet skulle vilja reformera den svenska skolpolitiken.
Enligt en nyligen gjord undersökning av Lärarnas Riksförbund är Sverigedemokraterna det riksdagsparti vars politik lärare har minst förtroende för, vilket för Jomshof självklart är en följd av okunskap – ”med tanke på att vi är det parti som har den bästa skolpolitiken”. För att sprida kunskap om deras skolrelaterade frågor menar han att partiet driver stenhårt i allt från talarstolen till motioner och debattartiklar. Han hoppas även att media ska ta ett större ansvar vad det gäller att upplysa om skolpolitiken, hos Sverigedemokraterna men även hos alla andra partier.
Önskningar om en total skolreform ligger Jomshof nära hjärtat, han menar att skolan bör förstatligas och regelbestämmas av en nationell styrelse där samma regler gäller varje svensk skola.
”Elever som bråkar ska direkt tas av skolan och sättas där de kan få stöd och hjälp. Skolan är överlag flummig, den saknar struktur och lärare är osäkra. Jag tror inte på sådana där grupparbeten, utbildningen ska vara rak och tydlig – skolan är inte till för att eleverna ska ha kul.”
Jomshof får frågan om skolfrågan är mindre prioriterad hos SD, då det inte finns ett så stort skolpolitiksintresse hos partiets sympatisörer. Riksdagsledamoten menar att det snarare tvärtom har varit en huvudfråga sen första början.
”Bland det första vi gjorde i Sverigedemokraterna var en motion om att sätta betyg från årskurs 4. Jag vet att skolfrågan är viktig för våra väljare, men sedan är den självklart inte första prioritering, då invandringsfrågan är den primära.”
[/twocolumns][twocolumns class=”omega”]
Angående den primära frågan, tycker inte Sverigedemokraterna att papperslösa barn har rätt till utbildning i Sverige. Jomshof menar att vi har ett migrationsverk som beslutar om människor ska få stanna i landet eller inte, får man ett nej har man ingenting med Sverige att göra. Eftersom beslut från Migrationsverket kan ta flera år föreslår riksdagsledamoten att skolan kan ha specialklasser för papperslösa barn.
”Där kan man sätta barn som väntar på att få åka hem med sina föräldrar, så snart det är möjligt.”
[/twocolumns]