Foto: Kristoffer Ruckemann
Foto: Kristoffer Ruckemann

Idag presenteras en rapport av Sveriges Elevkårer och Lärarnas Riksförbund där 1000 sistaårselever på gymnasiet fått utvärdera det nya betygssystemt GY11 eftersom de är den första kullen som tar studenten med det nya systemet. Rapporten visar att eleverna i stor utsträckning uppskattar de reformer som genomförts i det nya betygssystemet, men undersökningen visar också att hälften av eleverna anser att de under det senaste året blivit felaktigt betygsatt.

– Vi har tittat på ett antal aspekter, och eleverna är ganska nöjda. Framförallt har inte någonting drastiskt försämrats, utan några grejer har blivit lite bättre. Men några tydliga förbättringar med GY11 när vi pratat med eleverna, kan vi faktiskt inte se. Det är ett godkänt men inget bra betyg säger Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges Elevkårer.

”90 procent vill kunna ompröva betyg”

Studien visar också på att 90 procent av eleverna vill kunna ompröva sina betyg, en fråga som varit i den politiska hetluften och Jan Björklund sågat 2011, han ansåg då att det ledde till en byråkratisering av läraryrket.

– Vi tycker man ska ha rätt att överklaga betyg, det är en fråga vi drivit länge som 95 procent av gymnasieeleverna ställer sig bakom, säger Mattias Hallberg.

Fler artiklar