Under Folk och Kultur gästade Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet och Daniel Poohl, VD och ansvarig utgivare för Expo, Folkets hus studio tillsammans med journalisten Jenny Aschenbrenner.

Hot och hat har blivit vardag för många journalister idag och det påverkar deras arbete och yttrandefriheten. I studion med Karin och Daniel centrerar diskussionen kring de utmaningar som det offentliga samtalet står inför i en tid präglad av hat och hot, framför allt journalister som upplever att detta är ett stort problem.
Hot mot journalister ökar
Pettersson lyfter fram vikten av att skydda det demokratiska samtalet. Att motverka desinformation och hatretorik som sprids på sociala medier. Hon betonar att det är avgörande att medier och samhället i stort sett står upp för grundläggande rättigheter som yttrandefrihet, samtidigt som man bekämpar hat. Karin delade även med sig sina erfarenheter av hot och trakasserier som hon har blivit tvungen att polisanmäla. Dessa personliga erfarenheter belyser verkligheten för många journalister idag.
– Det är inte så att man redaktionellt fattar ett beslut om att inte bevaka ett område, däremot så har jag själv som redaktör exempelvis avrått skribenter att inte skriva om vissa ämnen som det har skrivits mycket om, säger Karin.
Så bör vi göra
Daniel Poohl bidrog med sin insikt om hur frågor kring migration, invandring, integration och kriminalitet i störst grad genererar hot och hat mot journalister. Han förklarar att det inte bara påverkar journalisters välbefinnande, utan även möjligheten att diskutera och belysa viktiga frågor, då självcensur blir en konsekvens när journalister upplever att det inte är värt risken med att lyfta vissa ämnen. Därför kan vi se att ämnen anpassas i media och att det påverkar olika vinklar. Han betonar vikten av att öka kunskapen i dessa frågor, för att kunna motverka det.
– Vi behöver mer kunskap om ämnet, vi pratar om ett problem vi vet lite om, säger Daniel.
Ansvarsfördelning
Både Pettersson och Poohl är överens om att ansvarsfördelningen mellan journalister, medier och de plattformar som möjliggör spridning för hat, vilket även inkluderar företag som tillhandahåller sociala medier, också behöver införskaffa villkor som straffar de som sprider hat och hot.
– Ansvaret ligger hos de som tillhandahåller de plattformar där hatet flödar och ett användarvillkor som straffar ut människor som inte sköter sig behövs, avslutar Poohl.
Reporter
Hanna Kassaye, Ung Press