Rosanna Dinamarca, skolministerkandidat för Vänsterpartiet, menar att det inte är lärarlöner som är det viktigaste – bättre arbetsvillkor och miljö slår högre i det långa loppet. Detta säger Dinamarca i en intervju med Lärarnas Riksförbund, som vill veta hur partiet vill förändra skolpolitiken.

Pressbild: riksdagen.se
Pressbild: riksdagen.se

Att staten måste ta sitt ansvar och förstatliga skolan för att få en sammanhållning, är Dinamarca tydlig med att upplysa. Hon menar att lärare har utbildning och kompetens, hur de sen väljer att arbeta är inte politikernas roll att lägga sig i.

”Vår roll som politiker är att se till att lärare, rektorer och annan personal har förutsättningarna för att ge alla elever den rätt till kunskap de förtjänar”, säger hon.

När Lärarnas Riksförbund frågar Dinamarca vad som skulle hända om ett regeringsbyte inte skulle ske efter årets val, uttrycker hon sitt missnöje i form av ett ”jösses” med huvudet skakande. Hon förklarar hur skolminister Jan Björklund (FP) idag säger att kommunala skolor inte klarar sig och vill ta över ansvar för dem – men de privata aktörerna som det går ännu sämre för vill han inte göra någonting åt. Dinamarca är även kritiskt ställd till betyg i årskurs 6, vilket inte har utvärderats än och nu vill regeringen införa betyg i årskurs 4. Dinamarca menar att det är dags för verkliga förslag som kommer att göra skillnad.

Ett verkligt förslag av skolministerkandidaten är att kunna omprioritera vad gäller löner och arbetsvillkor. Hon tycker inte att de ska verka för en statlig lönepolitik, istället lägga mer fokus på att se till att skolpersonalen har rimliga arbetsvillkor och en bra miljö. Dinamarco berättar ur egna lärarerfarenheter hur hon suttit med sina 30 elever och vet varenda en av dem behöver, men att hon inte haft tiden att ge de det.

Vad skulle vara ditt första beslut om du blev skolminister?

– Då skulle jag vilja ta två beslut. För det första vill jag stoppa vinstintresset i skolan, riskkapitalister ska inte få roffa åt sig av elevers pengar. Det andra är att avskaffa skolvalet, det är helt orimligt då det har skapat en segregation som är kunskapshämmande.”

Fler artiklar