90 procent av all fisk i haven har fiskats upp de senaste 50 åren. Restaurangägare i Uppsala tycker att det är allmänhetens uppgift att ställa högre krav på näringsidkarna, men samtidigt är okunskapen kring situationen i Östersjön stor bland uppsalaborna.
I drygt 50 år har ungefär 90 procent av fiskarterna blivit uppfiskade av överfiskning, i framtiden kan detta leda till att det inte kommer finnas någon fisk kvar i världen, rapporterar WWF.
När det fiskas är de ute efter en fiskart, fast ändå tar man ett stort nät och fiskar upp allt i den området som fisken kan finnas i. Alltså bi-fångas mycket annat sjöliv som till exempel sälar och delfiner. Om vi fortsätter att massfiska som vi gör kommer det få allvarliga konsekvenser.
Ung media bestämde sig för att ta reda på om lokala restauranger i Uppsala säkerställer att deras råvaror har fiskats med långsiktigt hållbara metoder.
Fem restauranger tillfrågades i undersökningen. Men tre av fem restauranger kunde inte svara på grund av att personalen inte hade behörighet att svara på våra frågor.
Dock fanns det en sushirestaurang där chefen inte kunde besvara på frågorna eftersom hon inte alls visste om fisken var certifierad eller vart den kom ifrån.
När vi besökte en annan restaurang vid namn Basilico i centrala Uppsala så hade dem full koll. Shwan Ghalandari, en av delägarna av Basilico berättar att deras fisk är certifierad och märkt med MSC – Marine Stewardship Council, men att konsumenterna också har ett stort ansvar i att efterfråga råvaror som är hållbara ur ett miljöperspektiv.
– Konsumenterna, NI , det är ni som kan påverka, jag kan inte påverka er. Jag köper det ni vill äta eller det jag vill tillaga men framför allt är det ni, om ni slutar säga att ni vill ha tonfisk och räkorna, om ni bara vill äta lax och torsk så skulle det blivit smidigare, säger han.
Hur försöker ni förbättra ert sortiment för ett mer miljövänligt utbud?
– Vi handlar så gott vi kan lokalt, det blir svårt på vintern som ni själva förstår, men vi byter ut menyn då allt eftersom och då man kan byta ut råvarorna som kan kan få tag under vintern, säger Shwan Ghalandari.
Men okunskapen kring situationen har visat sig vara utbredd. Ung media utmanande folk på stan att gissa hur många procent av havets totala fisk de människan har fiskat upp de senaste 50 åren.
De flesta svaren cirklade runt mellan 65- till 70 procent. En del gissade på runt 50 procent, och någon gissade till och med på 20 procent.
Lyssna på när uppsalaborna gissar på hur många procent av världens fisk som har fiskats upp de senaste 50 åren:
Men svaret är att hela 90 procent av Östersjöns fisk har fiskats upp de senaste 50 åren, enligt WWF:s hemsida.
Detta chockerade de flesta.
Utmaningen om hur östersjöns miljötillstånd ligger till var inte någon tvekan om saken det bästa svar från Uppsalaborna kunde komma med:
”Ganska risigt, jätterisigt, väldigt risigt”
”Jag tror att det är Riktigt dåligt tyvärr”
”Jag tror inte att läget i östersjön är jättebra. Jag har faktiskt hört att det har varit lite dåligt…”
Och många blev förbluffade när de fick veta att Östersjön är ett av de mest förorenade haven.
”Va! Där badar man!?”
Vi fortsatt med att ställa ett antal påståenden:
1. Koraller upptar 2 procent av havets botten
Hälften av de vi frågade hade korrekt och svarade att påståendet är sant.
2. Hälsosamma koraller är vita
Lite mer än hälften svarade korrekt och sa att påståendet var falskt.
3. Stenkoraller, bryts och används som byggmaterial
Mer av hälften svarade rätt med ”sant”.
4. Koraller trivs bäst i varma klimat
Sex av tio svarade sant vilket var fel.
5. Koraller är en typ av havssvamp
Fem av tio svarade att tesen var falsk vilket var korrekt.
Vad gör MSC?
“MSC driver ett välkänt och omfattande certifierings- och miljömärkningsprogram med målet att främja hållbara fiskemetoder.
Vår vision är hav som sjuder av liv och skyddade fisk- och skaldjursbestånd för denna och framtida generationer
Med hjälp av trovärdiga standarder för hållbart fiske och spårbarhet vill vi öka utbudet av fisk och skaldjur som fångats med hållbara metoder. Det blå miljömärket gör det enkelt för alla att vara med och stödja hållbara yrkesfisken.”
Källa: MSC