Ingrid Israelsson 16 år.

Idag är det SD:s partidag och rasism är ett hett ämne just under denna dag. Politiker har väldigt många åsikter om detta. Men vad tycker Gotlands vanliga turister? Vi har intervjuat ungdomen Ingrid om ämnet rasism.

Vad gör du här på Gotland?

– Jag är här på semester, säger Ingrid.

Hur påverkar Almedalen din semester?

– Jag brukar åka hit under sommaren men nu är det mycket mer folk här än vanligtvis. Annars så märker man att priserna är högre än i vanliga fall. Men man får i alla fall träffa en massa b-kändisar, berättar Ingrid.

B-kändisar?

– Ja politiker alltså, de är ju typ som b-kändisar, förklarar Ingrid.

Vad tror du är upphovet till rasism?

– Rädsla för det man inte riktigt förstår tror jag. Att man känner sig obekväm med det okända, anser Ingrid.

Möter du rasism i vardagen?

– Nej. Eller jag möter absolut inte det på samma sätt som min vän, men jag stöter på rasism, berättar Ingrid.

Hur märker du av vardagsrasism?

– Man märker det ofta i tunnelbanan. En gång när jag var i Gamla Stan så satt det två tiggare där, en svensk och en invandrare. En äldre gick förbi och mumlar ”skaffa ett jobb” till invandraren. Men han hade uppenbarligen inte något problem med den tiggande svensken, som han faktiskt var vänlig mot, berättar Ingrid.

Gör du något när det händer?

– Jag har inga problem med att prata med folk. Men i en hotfull situation så konfronterar jag inte personen för jag känner mig inte säker som ung tjej, berättar Ingrid.

Vad tycker du om partier såsom SD och SvP?

– Jag tycker att de känns hotfulla. Man känner sig inte välkommen och de ger en dålig stämning. Men jag tycker ända att de ska få uttrycka sina åsikter. Om folket hör vad de säger så märker folk att de inte har någon riktig politik. De ger inga lösningar på samhällsproblemen, säger Ingrid.

Vilka tror du röstar på dessa partier?

– Man vill ju gärna säga att det är människor som inte vet bättre. Man vill inte tro att ”normala” människor skulle rösta på dem, säger Ingrid.

– De andra partierna vill inte erkänna att SD är ett rasistiskt parti. Partierna snackar ju ändå skit om varandra men ingen vågar snacka skit om SD. Det är 2014, jag tycker att vi borde ha kommit längre, säger Ingrid.

Har du hopp om framtiden?

– Kanske. Det känns som att det är på väg att bli värre. Det kommer hända något hemskt som får alla att vakna upp och se vad som händer och då kommer vi gå mot ett mer rättvist samhälle, säger Ingrid.

Har du något att säga till läsarna?

– Engagera dig. Även om det inte blir som du tänkt dig så ge inte upp. Ha civilkurage och stå för dina åsikter, säger Ingrid.

– Ut med rasisterna, in med feministerna! säger Ingrid.

Fler artiklar