Det är måndag och Almedalsveckans andra dag. Förmiddagen bjöd på närmare 500 programpunkter om viktiga politiska frågor. Mot eftermiddagen bjöd Företagarna in till ett lättsammare event än den höga intensitet som tidigare präglat dagen. En företagskamp med syfte att utse Almedalens “företagskämpe”. Företagskampen vände sig till ungdomar och till skillnad från många andra programpunkter var företagskampen utformad på ett sätt att tillåta ungdomar att delta och förstå, utan förkunskaper eller ett särskilt intresse i frågan.
De tävlande i företagskampen var representanter från de politiska ungdomsförbunden, med undantag från Ung Vänster som inte var närvarande. Ungdomsförbundens representanter bedömdes och poängsattes av en expertjury bestående av av Linda Snecker, Riksdagsledamot för Vänsterpartiet, Jacob Lundberg, Chefsekonom på Timbro tankesmedja och Pontus Lindström, Expert om brott mot företag hos Företagarna.
Kampen inleddes med en första tävling, att äntra scenen med en favoritlåt och därefter hålla ett inledningstal. Juryn bedömde låtvalet, innehållet i talet och engagemanget från publiken.
Först in var Erik Berg från Liberala Ungdomsförbundet med låten Comeback Kid av Sharon Van Etten. Erik presenterade konkreta förslag om hur man får fler poliser på landsbygden. Kort efter Erik var det Rebecka Forsberg från Grön Ungdoms tur att ta plats på scenen, detta gjorde hon med låten Pantamera av Movits. Rebecka fokuserade sitt tal på sina egna upplevelser av företagande och fick pluspoäng av juryn för att ta ner frågan till ett mer vardagligt plan som fler kan relatera till. Därefter sprang Matilda Ekeblad från Moderata Ungdomsförbundet upp mot scenen tillsammans med en stor skara vänner som sjöng med i låten Sverige Jobbar som var Moderata Ungdomsförbundets vallåt 2010, juryn gav pluspoäng för ett stort engagemang i publiken.
Efter Matilda dånade det till i S:t Lars kyrkoruin när Tobias Andersson från Ungsvenskarna äntrade scenen till Dicke Titten av Rammstein. Det märktes att Tobias förstod vad för evenemang han var på, han tog stor plats på scenen och fick publiken att lyssna på varje ord han sa, samtidigt som han på kort tid lyckades hämta många poäng från expertjuryn.
Den rockiga stämning som Tobias satt i lokalen fortsatte när punkbandet Ebba Gröns låt Staten & kapitalet började spelas och Pavlos Cavelier Bizoz från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund tog plats på scen. Pavlos plockade många poäng från juryn genom att koppla sitt tal till låten och dess innebörd, han talade om hur han ansåg det positivt hur vi i Sverige har en balans mellan staten och näringslivet.
En självsäker Réka Tolnai från Centerpartiets Ungdomsförbund gick upp till låten All I do is win av DJ Khaled. Rékas inledningstal fokuserade på brottsligheten, hon berättade hur hennes ungdomsförbund vill hålla en balans mellan ett fokus på grova brott och, som hon uttryckte det, “vardagsbrott” såsom ringa stöld.
Sist upp på scen var Nike Örbrink från Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. Tillsammans med låten Jumpin’ Jack Flash av The Rolling Stones förklarade Nike, i likhet med Rebecka, om hur företag och frågor om företagande inte är så avlägsna som det kan kännas.
– Det handlar om din favoritpizzeria på hörnet, eller det nystartade surdegsbageriet du brukar fika på, sa Nike Örbrink
Kampen fortsatte och de tävlande fick delta i en frågesport om företagande och så kort och koncist de kunde förklara sina lösningar på ett par givna problem.
– Desto mer konkreta och snabba förslag ni ger, ju bättre för alla inblandade. Man ska inte behöva ha en föreläsning om all bakgrundsfakta innan man förstår vad ni vill, sa Linda Snecker från expertjuryn. Den meningen anser jag sammanfattar evenemanget på ett bra sätt. Istället för att älta nischade politiska frågeställningar fick ungdomar på ett annorlunda, personligt och roligt sätt ta del av politik.
Evenemanget avslutades med en överläggning av expertjuryn som kom fram till att årets företagskämpe i Almedalen är Rebecka Forsberg från Grön Ungdom.