Som läsare av en tidning eller tittare av television kanske man ibland undrar vilka det är som är på andra sidan, vilka är de som levererar journalistik? Hur blir man en journalist? Ung Media fick möjligheten att träffa SVT, för att ta reda på hur man kan börja sin väg mot att bli en journalist.

SVT är en förkortning av Sveriges Television, de arbetar med att leverera reklamfri televisionsverksamhet för allmänhetens intresse. SVT erbjuder bland annat nyheter, kultur, sport och barnprogram. På SVT jobbar journalister, reportrar, fotografer, redaktörer, tekniker och mycket mycket mer!

SVT själva beskriver deras arbeta enligt följande:

”Från nära till jordens alla hörn. Från förtvivlan till hopp. Från allvar till humor. Vi engagerar, berör och berikar – och gör skillnad på riktigt. Vi drivs av att veta mer och av att komma närmare. Därför går vi på djupet, iakttar, lyssnar nyfiket och låter varje berättelse växa fram. För vi har ett viktigt uppdrag: att skapa ett innehåll som engagerar alla i Sverige.” 

I Almedalen hittade vi Pelle Nilsson, han jobbar på SVT och är programledare för Morgonstudion. Vi frågade Pelle Nilsson om vilka råd han kunde ge ungdomar som idag drömmer om att jobba på SVT.

“Att läsa tidningen, att skriva egna historier, att berätta saker. För det tror jag är dom grejer som man behöver vara bra på som journalist, att berätta historier” 

Pelle Nilsson berättade också att om man läser tidningen får man också bra förståelse om vad som händer runt om i världen.

SVT erbjuder varje år ungdomar praktik, mer information finns på deras hemsida. SVT kanske är något som lockar dig?

Foto: Milan Lundin

Fler artiklar