Ättlingar till svenskspråkiga barnboksjättarna Tove Jansson och Astrid Lindgren höll idag seminarium på bokmässan i Göteborg. De pratade om hur det är att driva ett familjeföretag och hur de går till väga för att hålla författarnas världar vid liv.

Sophia Jansson är brorsdotter till Tove Jansson och gift med Rolle Kråkström. Tillsammans driver de bolaget som innehar upphovsrätten till Mumindalens karaktärer, Oy Moomin Characters Ltd. Annika Lindgren och Nils Nyman har båda jobbat på Astrid Lindgrens motsvarande bolag; Saltkråkan AB.

Båda familjerna är noga med vem som får rätt att använda. Familjeföretagen skiljer sig i att Tove Jansson både illustrerade och skrev om Mumindalen, medan Astrid Lindgren höll sig till skrivandet och anlitade illustratörer. Det leder till att Lindgrens karaktärer ser väldigt olika ut i olika delar av världen. Detta i kombination med att Lindgren skrivit om många olika världar kan gör det svårt att hålla koll på. Jansson å andra sidan skrev nästan bara om mumin, och eftersom hon själv illustrerade sina böcker så kan karaktärerna bara se ut på ett sätt. De är också noga med att Mumin inte placeras i andra världar utanför Mumindalen. ”Mumin finns bara i Mumindalen”, berättar Sophia Jansson.

Rolle Kråkström, som har jobbat med förlag hela sitt vuxna liv, berättar att populärkultur idag har en väldigt kort livscykel. De skapas, lever i ett eller två år och dödas sedan för att göra plats för nästa franchise. I detta avseende står Lindgrens och Jansson arv ut. De har båda överlevt i över sjuttio år och kommer förhoppningsvis leva kvar en lång tid framöver. ”Just därför är det viktigt att det är ett familjeföretag”, säger Kråkström. Medan kommersiella bolag prioriterar ekonomisk vinst kan familjeföretag lägga allt fokus på att hålla författarens arv intakt.

 

Text: Nils Walter, Hvitsnurran

Fler artiklar