”…det handlar om en inlärningsprocess.” Det menar Karin Pleijel, ordförande för Utbildningsnämnden i Göteborg och en av invigningstalarna för Bokmässans Molnet, en scen för skola och lärande.

Som fjolårets studentflaksskrikare, champagnevaskare, ”För vi-har-tagit-studenten”-skrålare upplever jag Molnets fokusområde som skolvärldens eviga tröskande: digitala hjälpmedel. ”Programmering är ett språk som man måste behärska i den nya tiden” hävdar Pleijel – men är inte denna nya tid redan tio år gammal?

Visst hade jag ”datorkunskap” i lågstadiet: två eller tre plojiga tillfällen där vi på trögtänkande tegelstensdatorer lojt surfade runt på spelsidor. En redan då undermålig programmeringsundervisning blev inte bättre under min gymnasietid; var lektion höll mina lärare både tummar och tår för att få igång havererande projektorer och förnya wifi- uppkopplingen när den återigen brutits mitt i filmen.

”Det är en skam att vi i Sverige inte har en nationell IT-strategi på plats ännu,” summerar Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet. ”Skolverket tog fram en för ett och ett halv år sedan men de politiska besluten väntar och väntar. Konsekvensen är att det ser väldigt olikvärdigt ut, vilka förutsättningar lärare och elever får.” 

Presentation av finalisterna till lärarpriset Guldäpplet på scenen Molnet,
Bokmässan.

Åstrand är en av presentatörerna för årets Guldäpple-finalister, ett pris för att lyfta fram lärare som utvecklar skolan med hjälp av IT. ”Guldäpplet sätter ljuset på allt fantastiskt lärararbete som görs trots bristande politiska beslut. Det är eldsjälar bland lärarkåren som driver den digitala utveckligen framåt idag.” fortsätter hon.

Tillsammans med Cecilia Christiansen, Ulrihca Malmberg och Emma Nääs är Hans Gustavsson, bagerilärare på Jenny Nyströms skola i Kalmar, en av årets finalister. Han har frigjort tid till det praktiska arbetet genom att via internet ladda upp teoretiska instruktionsfilmer, om såväl bageri som litteratur och forskning. Där kan eleverna gå in och titta både innan och efter lektionen. ”I en klass vi haft under tre år fick vi ner sjukdagar och väckte elevernas medvetande om att skolan är viktig, bland annat genom digitala verktyg.” berättar Hans Gustavsson. ”Samarbete i vårt ämneslag, det är kärnan i allting. Genom att testa mina och kollegornas olika idéer blir vi hela tiden bättre och bättre.”

Ulrihca Malmberg, lärare i matematik och NO på Södra Latins gymnasium i Stockholm, menar att vi ofta påtalar lärares ovana vid verktyg men att vi också bör uppmärksamma elevernas: ”Vi pratar om en datageneration men det är det ju faktiskt inte. Eleverna är vana vid sina smartphones men de är inte tränade i digitala verktyg likt datorer. […] Det hjälper ju inte att de har ett filmprogram på datorn om de inte kan använda det eller skriva texter om de inte kan hantera en ordbehandlare på ett korrekt sätt.” – Vad behövs för att du som lärare ska kunna göra ditt arbete ännu bättre? – På något sätt har man en dröm och vision om att en skola ska fungera rent IT-mässigt, att man inte ska behöva fundera på om eleverna har de verktyg de behöver. Där finns onekligen en bit kvar.

Text: Sofi Sydvik
Foto: Nadia Ophelia Khodabin

Fler artiklar