"Yetkin Göcmen" / www.ungbild.se, CC-License(by-nc) http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/deed.sv
”Yetkin Göcmen” / www.ungbild.se, CC-License(by-nc)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/deed.sv

Aftonbladet skriver i dag om hur Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund presenterar en ny reform för att bekämpa de sjunkande skolresultaten, nämligen att svenska skolelever ska ha idrott på schemat – varje dag.

Foto: Kristdemokraterna
Foto: Kristdemokraterna

– Det finns många barn som har föräldrar som har tid och engagemang och som hjälper dem att få sunda kostvanor och utöva f­ysiska aktiviteter. Eftersom vi grundlägger goda vanor tidigt spelar det här en jättestor roll. Men vi har också en grupp barn som inte får samma start i livet. Där har skolan en väldigt viktig roll att spela, säger han. Hägglund tror också att idrotten kommer leda till en bättre stämning i klassrummet, bättre prestationer av eleverna och att fler ska klara godkända betyg. Även om vi ska klara matteresultaten måste vi börja med idrotten, säger Hägglund.

Som inspiration till reformen ligger en vetenskaplig uppföljning på ett försök på en skola i skånska Bunkeflostrand där de under en tid haft ett försök med idrott varje dag.
–  Killarna presterar ju i  regel sämre än tjejerna men nästan varenda kille där klarar nu av att få godkända b­etyg, säger KD-ledaren.

Förslaget möter dock kritik från bland annat förbundsordföranden från Sveriges elevråd – SVEA Mimmi Garpebring.
– Mer rörelse i skolan är vi helt för, men att detta tvunget ska göras genom idrott håller vi inte med om. Finns det en bild av skolan som stillasittande så kanske det lätt att se idrott som lösningen men det är inte vår syn på skolan.
Under Almedalen och på sociala medier har också frågan om ungas psykiska ohälsa lyfts återkommande, något som också kan relatera till Hägglunds utspel.
– Omklädningsrum är en av de platserna där unga störst otrygghet i dag, man glömmer helt bort att ta in aspekter så som kroppsideal. Det som KD gör är en enkel lösning på stora problem – något som riskerar att skapa nya problem.

Fler artiklar