Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni Bild: Axel Bosson

Det var klara besked från Nyamko Sabuni i hennes tal under Almedalsveckan. Partiledaren fastslog Liberalernas nya linje som en del av det borgerliga blocket. Vidare lades stort fokus på Liberalernas gamla kärnfråga skolan, samt deras nya satsning ”förortslyftet”. Sabunis mål är att få bort samtliga utsatta områden inom tio år.

Under måndagsförmiddagen var det Liberalernas Nyamko Sabuni tur att hålla partiledartal under årets digitala Almedalsvecka. 

Från start lades stor vikt vid att fastslå Liberalernas nya partilinje. Man kommer inte längre stödja en socialdemokratisk regering eller ett förnyat januariavtal. Partiets hemvist ligger numera hos det borgerliga blocket.

– Liberalerna har fattat ett tydligt beslut. Det bästa för Sverige vore en liberal och borgerlig regering.

Vidare tydliggör Sabuni Liberalernas förhållningssätt till ytterkantspartierna. Att inte tala med V och SD vore att förkasta en tredjedel av väljarna, säger hon. Strategin att hålla dessa partier borta från inflytande till varje pris har inte fungerat. Därmed utmärker sig partiet från den tidigare bundsförvanten C, som tydligt sagt att man vill hålla ytterkantstpartierna utanför spelplanen. 

– Vi förväntar oss att alla partier förhåller sig till hur verkligheten ser ut och rakryggat står upp för sina val.

Sabuni ägnade sitt tal åt att två större sakfrågor. Till att börja med talade hon om integration. Hon fastslog som mål att det inom tio år inte ska finnas några utsatta områden i landet. För att uppnå detta efterlyser Sabuni bland annat fler poliser i kampen mot den organiserade brottsligheten. Man vill också ge polisen utökade resurser och förutsättningar att bekämpa brott, samt ökad skydd för vittnen.

– Det behövs en kraftsamling för ökad trygghet. Kriminella gäng ska inte kunna terrorisera stadsdelar utan risk att åka fast, säger Nyamko Sabuni.

Det främsta verktyget i kampen för integrationen är emellertid skolan, menar Sabuni. Under pandemin har elever haft begränsade möjligheter att lära sig, det tror Sabuni kommer märkas lång tid framöver.

– Jag vill ge alla elever möjligheten att ta igen den kunskap de har gått miste om, säger hon.

 För att lyfta skolan bör man ge utökade resurser för inköp av läromedel. Sabuni delar med sig av ett eget minne från skoltiden, då hon varje terminsstart såg fram emot utdelningen av nya läroböcker. Ett stort problem inom svensk skola är avsaknaden av bra läromedel, menar Sabuni.

– Verkligheten i skolan i dag är att endast 15 procent av lärarna kan köpa in alla läromedel de behöver till sina elever.

Vidare bör man stärka det svenska språkets ställning i läroplanen. Bristen på svenska i vissa skolor är ett enormt problem menar Sabuni, som återigen kommer in på problematiken med de utsatta områdena. Problemet går hand i hand med svårigheterna inom svensk skola, menar hon. Att stärka skolan, är att stärka de utsatta områdena.

– I mitt Sverige ska också barn som växer upp med knappa förhållanden våga drömma stort.

Se hela talet här

Reporter: Axel Bosson

Fler artiklar