Det blir allt mer populärt med energidrycker bland unga och koffeinladdade drycker finns nästan överallt.  Nu utreder Livsmedelsverket att sätta en åldersgräns. 

Jämför man energidryck med skräpmat är energidrycker mycket värre, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds Universitet, rapporterar Aftonbladet.

Foto:  Anders Wiklund/TT

Redan i början av 2024 pratades det mycket om att skaffa en åldersgräns för energidryck, men nu kan det bli officiellt. För närvarande finns det ingen lag som anger en åldersgräns för att köpa energidrycker. Däremot har Svensk Dagligvaruhandel sedan 2009 en policy som förbjuder försäljningen till personer under 18 år. Trots detta ifrågasätts effektiviteten i dessa kontroller.  

– Man borde skaffa en åldersgräns på 18 eller 20 år, då vet man vad kroppen tål, säger Charlotte Erlanson. 

                                                    Foto: Svenska Dagbladet Daniel Nilsson

Enligt Ungdomsbarometern har konsumtionen ökat kraftigt i åldersgruppen 15-24 år de senaste fem åren. Dubbelt så många dricker minst en i veckan, vilket betyder att ungdomar väljer att dricka regelbundet. Johanna Göransson, konsult inom konsumtion på Ungdomsbarometern säger att det kan bero på att energidrycksföretagen har ändrat fokus. Detta rapporterar Aftonbladet.

– De marknadsför drycken som en hälsodryck, säger hon.  

Enligt Konsumentverket är det otillåtet att marknadsföra produkter som uppmanar barn till konsumtion, trots detta finns det inget förbud mot reklam eller marknadsföring genom sociala medier som riktas till barn. Den främsta källan för marknadsföring  för barn och ungdomar är idag sociala medier, främst Tiktok. Detta rapporterar olika forskare, bland annat Jeremiah Ayalde i sin studie Portrayal of Energy Drinks on TikTok, 2023.  

“Ser ingen som helst nytta med dryckerna”

Råd och rön har undersökt koffeinhalten i 25 olika energidrycker och kom fram till att de innehåller så höga halter av koffein att det kan vara skadligt. Det visar sig också att en burk räcker mer än väl för att orsaka sömnbesvär, främst bland barn och unga. Yrsel, hjärtklappning, huvudvärk och illamående är några av biverkningarna enligt Livsmedelsverket

– Vi ser ingen som helst nytta med dryckerna, säger Sabina Litens Karlsson. Detta rapporterar Livsmedel i Fokus

“Har blivit en ungdomsgrej”

– Jag tror att det har blivit en ungdomsgrej, speciellt att dricka powerking och nocco. Och jag tycker väl att det är bra med en åldersgräns men jag tycker också att man borde tänka på varför många unga dricker. I grund och botten tror jag att det handlar om stress. Man ska hinna med så mycket i vardagen, och man måste ju hålla sig pigg för att klara det, säger Sara, 17 år.

Reporter

Hanna Kassaye, Ung Press

Fler artiklar