Under sitt besök på Mediedagarna är Bernstein väldigt öppen om sin roll under Watergate. Han betonar att han och Bob Woodward gjorde sitt jobb – vilket var att ta reda på sanningen.

Bernstein gästade Meg15. Foto: Sandra Rönnsved
Bernstein gästade Meg15. Foto: Sandra Rönnsved

Carl Bernstein är den undersökande journalisten som tillsammans med Woodward på 1970-talet, avslöjade president Nixons kriminella handlingar under sin tid i vita huset. Enligt säkerhetsvakt Frank Willis loggbok, stod klockan på 01.47 när han valde att ringa polisen. Detta visade sig vara början på slutet för, inte bara Nixon, men en nations blinda tro, på sin ledare.

–  Vi kunde gå hem till folk från Nixons administration för att gå på dem oberedda. Gick man in på ett ”Nixonkontor” var man omringad och instängd. Det var, för den tiden, ovanliga metoder, säger Bernstein.

Han förklarar att för framgång gäller att göra allt för att hålla sina källor anonyma. Källskydd är mycket viktigt.

– Folk såg hur länge vi höll Deep Throats identitet hemlig och de kände att de kunde lita på oss, säger Bernstein.

Deep Throat är vad den för allmänheten då hemliga källa kallas för.

Bernstein är väldigt försiktig i sina åsikter om den nuvarande administrationen. När Bernstein tilldelas frågan om han tror att Barack Obama skulle kunna göra samma sak som Nixon, tog han sig för första gången lite betänketid innan svaret kom.

– Nixon var en väldigt paranoid person, besatt av information om allt och alla. Om han hade haft teknologin vi har i dag, vem vet vad han hade gjort. Risken för att missbruka den är enorm i dag.

Bernstein fortsätter:

–  Om jag skulle säga vad jag tror om Obama är jag ganska säker på att hans karaktär inte är samma som Nixons. Så nej, jag tror inte Obama skulle göra något sånt.

Hur kommer det sig att Obama inte låter Snowden komma tillbaka till USA?

–  Snowden får komma tillbaka, det är bara att han blir fängslad då, säger Bernstein och skrattar till.

Sanningen är svår och vi kan förmodligen aldrig vara säkra på att vi får veta allt.

–  Det handlar om att göra allt för att komma fram till sanningen, det är det enda man kan göra, säger Bernstein.

 

Fler artiklar