Studenter från The Swedish School of Textiles, även känt som Borås Textilhögskola, ville visa att kreativitet och hållbarhet går hand i hand när deras examenskollektioner tog plats på catwalken under Stockholm Fashion Week.
Det har varit viktigt för mig att jobba fram en hållbar kollektion, med mycket upcycling och återanvändning av gammalt material, säger en av kreatörerna.
Under onsdagen slogs portarna upp till Stockholm Fashion Weeks första modevisning, som tog plats inne på stadgårdsterminalen. Först ut att visa upp sina kreationer var nyutexaminerade studenter från Sveriges främsta högskoleutbildning inom design, mode och textil. Ungdomarna – som hoppas kunna bidra till en högre hållbarhetsstandard inom modebranschen i framtiden – fick fina lovord från flera väletablerade designers som satt i
publiken.

En av kreatörerna bakom modevisningen var 23-åriga Hedvig Ljungström, som efter tre års intensiva studier inom textil nu tar sikte mot den kommersiella marknaden.
Just nu skulle jag vilja testa lite olika inriktningar med kläder, för att se vart jag hör hemma mest. Fashion Week är ju ett etablerat evenemang, så det är jättebra PR för oss, säger hon.
Ett tydligt budskap
Wendela Pripp, som under flera år har jobbat som makeup-artist i modemeckat Italien, beskriver showen som inspirerande och nytänkande.
Det fanns många intressanta outfits och de sände alla ett tydligt budskap; att man ska vara sig själv och våga utforska sin egen stil, säger hon och fortsätter:
Jag tror starkt på recycling, och köper mycket hellre kläder av hög kvalité på second hand än att hela tiden köpa nytt och därigenom gagna fast fashion-industrin. I Skandinavien ligger vi i framkant när det gäller just den biten och secondhand-marknaden växer hela tiden, avslutar hon.

Fair Actions kommunikatör Hugo Rückert, som också fanns på plats under Fashion Week för att tillsammans med Ung Media granska modeföretagens transparens och hållbarhetsarbete, instämmer i att Sverige är ett föregångsland som kommit långt på många områden – men inte hela vägen.
Det vi ser är att större företag till stor del ägnar sig åt så kallat “greenwashing”, det vill säga att man försöker flytta fokus från de negativa avtryck man lämnar efter sig och istället enbart lyfta fram det positiva man gör, berättar han.
