Mikael_Damberg_460x306
Foto: socialdemokraterna.se

 

Idag höll Svt:s journalist Mats Knutsson  en utfrågning med Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg. Till en början frågade Knutsson vilka frågor som Socialdemokraterna vill lyfta fram under Almedalsveckan, varefter Damberg besvarade med att peka på frågor såsom jobb och skola. Dessa två frågor pekar Damberg på genomgående under både denna intervju och en senare intervju med Expressen. Han motiverar det med att dessa är de frågor som väljarna prioriterar allra högst.

Knutsson fortskrider med att påpeka att Socialdemokraternas EU-valresultat var betydligt lägre än det valresultat de hoppats på. Då kontrar Damberg med att säga att den stora smällen under Eu-valet var Moderaternas kraftiga fall, och trots att socialdemokraterna inte är nöjda med sitt valresultat anser de att de har ett bra utgångsläge inför riksdagsvalet. Damberg menar att väljarna prioriterade miljön högt under EU-valet, något som givetvis ska fortsätta under riksdagsvalet, men att väljarna nu prioriterar frågor såsom skola, jobb och vård, som de allra viktigaste. Just dessa frågor menar Damberg att Socialdemokraterna lägger sitt största fokus på.

I den senare intervjun av Expressens Annie Reuterskiöld utvecklar Damberg sina visioner om skolan. Han säger då att staten ska ta ett ökat ansvar, både på kort och lång sikt, något som ska betalas med en utbildningssatsning på två miljarder kronor. Damberg menar att lärarfrågan är viktig för skolans utveckling och vill se både att lärare med smal ämnesbehörighet ska kunna bredda denna och att personer med en examen nära lärarexamen får en chans att skola om sig. Han vill även på lång sikt att statusen på läraryrket höjs.

“Vi måste bli tydligare mot väljarna”, säger Damberg under sin intervju med Knutsson. Med Stefan Löfvens partiledartal i Almedalen ikväll menar Damberg att väljarna kommer få en handfast översikt av vad Socialdemokraterna kan åstadkomma om de väljs till makten i höst. “ Vi har några procent kvar tills vi är uppe i 35 % enligt opinionsmätningarna”, säger Damberg, men tror att Socialdemokraterna kan fånga upp fler väljare genom att konkretisera sina prioriteringar.

Damberg pekar på att de högprioriterade frågorna skola, jobb, miljö och välfärdspolitik i allmänhet, är viktiga för Sverige. Samtidigt lägger han stor vikt vid att säga att Socialdemokraterna är villiga att bryta upp blockpolitiken och samarbeta på ett annat sätt än förut, vilket det svenska folket, enligt honom själv, kommer se fördelar med. Han ser fördelar med att man faktiskt kan få flera olika förslag från partierna, istället för ett från det ena blocket och ett från det andra.

Avslutningsvis menar han att om man vill se Stefan Löfven som svensk statsminister bör man också lägga sin röst på Socialdemokraterna.

Lisa Svenhard & Olof Tydén

Fler artiklar