42, 16 år. Det är genomsnittsåldern för en paneldeltagare på seminarier om unga i Almedalen.

“Siffrorna visar tydligt att ungas kompetens värderas lägre än vuxnas, till och med när det handlar om deras egna liv. Vi måste öka erkännandet av unga som aktörer i samhället! Sluta prata om unga utan unga” säger Rebecka Prentell, vice ordförande för LSU.

Ett seminarium om unga - av vuxna. Foto: Fredrika Eriksson
Ett seminarium om unga – av vuxna. Foto: Fredrika Eriksson

Ung Press har undersökt åldern på 122 paneldeltagare under 22 seminarier om unga, onsdagen den andra juli. Resultatet är anmärkningsvärt. Utöver den väldigt höga medelåldern på 42,16 år var endast 16 av 122 paneldeltagare under 25. Vidare visade undersökningen att hela 16 av 22 seminarier inte hade en enda medverkande person under 25 år.

“Oerhört tråkigt, men framförallt oroande att inte fler ger ungdomar plats. Kraften hos unga är på riktigt och framförallt nu! Vi kan föra vår egen talan!” säger Axel Nordenstam, ordförande för Fler Unga.

Och visst är det så. Vi på Ung Press är övertygade om att ungdomar kan representera sig själva. Vi behöver inte föräldrar eller andra vuxna som säger vad de tror att vi tycker och känner, vi kan säga det själva. Detta anser även Sara Thiringer, ordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund, är något problematiskt:

”Det är inte förvånande utan såhär är det alltid på Almedalen och det är alltid ungdomsorganisationer som påpekar det. Jag tror att många fler skulle reagera på en panel om kvinnors rättigheter där det bara var män med, för så pass långt har vi ändå kommit med arbeta politiskt med jämställdhet. Men flera andra diskrimineringsgrunder, däribland ålder, uppmärksammas inte på det sättet”.


Såhär har vi räknat:

Antal besökta unika evenemang: 22
Antal tillfrågade paneldeltagare/moderatorer: 122
Genomsnittlig ålder: 42.16 år
Antal medverkande personer som är 25 eller yngre: 16
Antalet evenemang med minst en medverkande som är 25 eller yngre: 6

Vi har besökt alla evenemang som listades som evenemangstypen seminarium med “unga” eller “ungdom”  som sökord i rubriken på hemsidan almedalsveckan.info under onsdagen den andra juli. Det var 24 stycken evenemang med dessa sökord i rubriken, varav 22 unika – vi räknade bara unika evenemang.

På dessa evenemang räknade vi åldern hos samtliga paneldeltagare/moderatorer som var listade i beskrivningen  i Almedalsguiden, med undantag för uteblivna personer och ersättare. Vi gick i första hand till evenemangen och frågade de deltagande om deras ålder i person, detta skedde för 19 av 22 evenemang. För de övriga två evenemangens deltagare och för deltagare vi ej hann få kontakt med på de 19 uppsökta evenemangen så sökte vi upp deras ålder på annat sätt. 

Sammantaget har vi använt åldern hos 122 paneldeltagare. Av personerna listade i Almedalsguiden var det fem personer vi inte kunde hitta någon data på.

 

Fler artiklar