Matilda Ekeblad är förbundsordförande för Moderateraternas ungdomsförbund, MUF. Bild: Privat

                                               

Forskning, innovation och bränsleskatt är lösningarna som Moderaternas ungdomsförbund, MUF, tror kommer att visa vägen genom klimatkrisen, och även de klimatfrågor som de kommer att satsa på till valet. Matilda Ekeblad, förbundsordförande för MUF, berättar om förbundets tankar om kärnkraft och tekniken CCS som hon menar är väldigt lovande. 

Enligt Matilda Ekeblad är det enskilt viktigaste i klimatpolitiken att sätta ett pris på koldioxid så att det kostar att skräpa ner, ju dyrare det blir desto högre blir pressen på företag att inte smutsa ner. 

Hon berättar om en teknik som hon tror särskilt mycket på. CCS, som står för Carbon Capture Storage, innebär att koldioxiden skiljs från utsläppen och förvaras på ett ställe djupt under jorden. Det håller på att förberedas en CCS fabrik i Stockholm, annars är det vanligare hos de nordiska grannländerna. FN är också intresserade av tekniken, berättar Matilda och menar att Sverige nog är lite efter här vilket hon tycker känns dumt med tanke på hur mycket i framkant vi ofta är. 

– Om det är något man ska satsa pengar på så är det att fånga in koldioxid och omvandla det så att det inte är skadligt längre.

Matilda menar att teknik och klimat hänger ihop och säger att vi bör tänka på att utveckla teknik i de afrikanska länder som är intresserade så att hela världen följer med.

– Vi tror att det behövs mer effektiva reformer. Det viktigaste är teknik och innovation.

Ett annat ämne som dyker upp är kärnkraften. Matilda anser att den behövs. Hon säger att frågan om kärnkraft är en återkommande debatt, särskilt mellan Moderaterna och Miljöpartiet. Moderaterna anser att det än så länge inte finns något som kan slå kärnkraften. Den dag det gör det kommer de att ändra sig, menar Matilda. Hon pekar på att Sverige behöver bli en ledande nation när det kommer till klimatarbete. Att vi behöver jobba under tiden, ändra vårt bistånd, inte stänga ner kärnkraft och utvidga det klimatpolitiska rådets roll. 

– Pengar för att motarbeta klimatångest, som Socialdemokraterna genomförde, tror jag inte gör jättemycket för klimatet. Vi måste sluta slösa pengar på sådant som inte ger så mycket effekt. Pang för pengarna, det förtjänar ju klimatet, säger Matilda. 

Matilda trycker på att man borde arbeta ännu mer med EU eftersom klimatet är en fråga som gäller hela världen. Hon menar att man borde sätta ett pris på utsläpp och försöka få med så stora delar av världen som det bara går. 

– Vi kommer att släppa ut, och om vi har teknik som kan ta upp det så kommer det att gå.

Hon anser att det fortfarande är mycket kvar som behöver göras. 

– De här sakerna kommer så klart inte att räcka men det är en jättebra början om vi får ett pris som reglerar hur mycket man släpper ut. Vår teknik är på väg dit med AI till exempel, det är det som människor forskar på just nu. 

Matilda har en stor tillit till innovativa människor. 

– Människor vill verkligen lösa det här, nu måste politiken hänga med. Det finns många regler och lagar som sätter stopp för att miljölösningar, såsom CCS, ska vara effektivt. 

På lång sikt är det just klimatfrågan hon tycker är viktigast. Där menar hon att det globala priset på koldioxid är det enskilt absolut viktigaste, och att om det går att förhandla med så många länder som möjligt så är världens befolkning en bra bit på vägen. 

– Om man får till att den som släpper ut får betala för sig så är vi en bra bit på väg.

Reporter: Martina Fasen

Fler artiklar