
Igår var det Miljöpartiets dag i Almedalen och Ung Press intervjuade Grön Ungdoms ena språkrör Lorentz Tovatt. Vi pratade om skolan, ungdomspolitik och att alla måste fokusera mindre på kunskapsraset och mer på ungdomarnas vardag.
Hur skulle du beskriva ungdomspolitik med tre ord?
– Kul, lärorikt och entusiasmerande, säger Tovatt.
Vilka är era viktigaste ungdomspolitiska frågor?
– Det finns en viktig övergripande fråga för exempelvis rättviseperspektiv och ett tillgänglighetsperspektiv och det är klimatfrågan. Den andra är att vi tydligt kan se att jämställdhetsfrågan går bakåt och det är vår andra stora prioritet, menar Tovatt.
Mer elevfokus och lägre rösträtt
Tovatt fortsätter med att prata om att det måste finnas mer elevfokus i skolan.
– Vi är egentligen det enda partiet som mest vill inkludera ungdomar, vi vill inkludera unga i demokratiska beslutsfattningar, fortsätter Tovatt. Därför vill Grön Ungdom att röståldern sänks till 16 år.
– Oftast när det pratas om att sänka röståldern medföljer argumentet att det är många ungdomar som är högerextrema. Det visar sig tydligt vara fel om vi tar hänsyn till EU-valet. Unga röstade mindre på SD än vad snittet gjorde vilket visar att det är en myt att ungdomar är högerextrema. Ger man demokratiskt ansvar till ungdomar kommer de att ta det. Vi vill helt enkelt ge dem det ansvaret.
Fel fokus i skolan
Många fokuserar enbart på kunskapsraset när det talas skolpolitik, men det finns så många andra frågor som är viktiga. Ett exempel är att unga tjejer mår psykiskt dåligt. De känner att de måste uppnå ett visst skönhetsideal och är otrygga i skolan.
– Jag tycker att fokuset blir alldeles för mycket på kompetens och att sätta en etikett i pannan på eleverna. Vi måste snarare börja prata om ungdomars vardag, säger Tovatt.
Hur löser man problemet med att elever mår dåligt i skolan?
– Till en början ska vi inte sänka betygsåldern så som Alliansen har gjort. Något de dessutom inte har gjort är en utredning av hur det gick. Du som elev på en skola ska kunna ha någon att vända dig till och någon att prata med om du mår dåligt. Vi behöver ha fler kuratorer och speciallärare som kan hjälpa eleverna.
Hur löser ni ungdomsarbetslösheten med er politik?
– Det är en viktig fråga och det vi verkligen behöver göra är att stärka de sektorerna där vi ser att jobben faktiskt växer. Vi vill sänka arbetsgivaravgiften för alla småföretag som anställer unga. Vi måste bygga ut vårt järnvägssystem och få en ökad energieffektivisering med 100% förnybar energi. Det kommer leda till fler nya jobb. Att investera i miljön så investerar vi i samhället men också i jobben. Det är viktigt att använda klimatsmart el.