In på scenen kommer Fattas ordförande Olivia Björklund Dahlgren och projektledare Katarina Galic. Idag är det 1-årsjubileum för samtyckeslagen, som Fatta varit starkt drivande till, men även professor Madelene Leijonhufvud.
Seminariet bygger framför allt på diskussionsfrågor, och organisationen vill att publiken ska börja reflektera kring samtyckeskulturen i de rum de själva vistas. Vilket organisationen menar är nästa viktiga steg. Under seminariet visas ett filmklipp från produktionen “Fatta samtycke”, som bland annat omfattar lagstiftningens historia. De beskriver hur kvinnan under 1200-talet juridiskt var mannens ägodel och att en våldtäkt utsågs vara ett brott mot en familj eller mannen till kvinnan, och inte den utsatta kvinnan. Det var först under 1700-talet som fokus började riktas mot kvinnans egen vilja och 1864 lagen med straff mot våldtäkt instiftades.
Avslutningsvis belyses 1 juli 2018, den dag då samtycke skrevs in i svensk lag och nästa steget: samtyckeskultur.
Efter seminariet hoppar Olivia Björklund Dahlgren ner från den höga scenen och vi hugger tag i henne. Samtyckeslagen måste vi veta mer om. Med ett leende på läpparna, ett stort, blänkande Fatta-halsband runt halsen svarar hon på våra frågor.
Vad innebär samtyckeslagen?
– Samtyckeslagen innebär att allt som inte är ett ja är ett nej, berättar Dahlgren och fortsätter. Det innebär att det krävs frivillighet och samtycke för att någon ska ha sex, annars är det ett övergrepp. I verkligheten fryser 7 av 10 utsatta till. Man kan inte göra motstånd mot ett pågående övergrepp och nu finns det en lag som kriminaliserar de händelser där den utsatta inte tydligt givit sitt samtycke.
Med samtyckeslagen förgrenades även ett nytt begrepp; oaktsam våldtäkt. Vad innebär det?
– Det innebär att man måste ta ett större ansvar och försäkra sig att den andra vill göra en sexuell handling. Tidigare har det handlat om att man måste ha insett att den andra inte vill, medan nu är det att man borde insett att den andra inte vill, säger Dahlgren. Om någon tvekar till sex, bör du själv inse att personen inte vill. Vilket helt enkelt handlar om att du ska ta större ansvar i sexuella sammanhang och relationer.
Trots att det är lagens födelsedag är vi osäkra om någon dömts efter samtyckeslagen. Dahlgren berättar att det endast är en som blivit dömd efter lagen i tingsrätt, men att fler fall är på ingång och väntar på beslut från högsta domstolen.
– Svårigheterna ligger framför allt i bevisningen. 93% av alla våldtäktsanmälningar går inte till rättegång, eftersom lagen inte har någon betydelse om rättssamhället inte har bra utredningar eller satsar på bevisning, förklarar hon och tillägger:
– Det absolut viktigaste jobbet att göra är att prioritera våldtäktsärenden.
– Lagen är bara en början. Just nu arbetar Fatta mot deras mål att få in en samtyckeskultur i samhället, bland annat genom att börja prata mer om samtycke i skolan och på arbetsplatser. Att införa sex- och samlevnad som ett eget ämne är grundläggande för att främja en samtyckeskultur enligt Dahlgren.
– Samtycke är ett paraplybegrepp där det som hamnar under är såväl sexuella relationer som kommunikationen i samhället. Att börja prata om samtycke är grundläggande för att främja ett samhälle med respekt, lyhördhet och frihet. Hon anser även att utbildning av sex- och samlevnad bör vara obligatoriskt på lärarutbildningen och hon har svårt att förstå varför det inte finns kunskap om det.
Hur ska man prata om samtycke i en relation?
– Det finns miljontals sätt att uttrycka samtycke, så det är svårt att säga vad man ska göra. Men börja med att lyssna, checka av och fråga om man känner sig osäker på vad personen vill.
Tror du att det finns en skillnad på hur kvinnor respektive män reagerar om de får ett nej i sängen?
– Absolut. Framför allt var det många fler kvinnor än män som var positiva till samtyckeslagen. Jag tror att det har med könsnormer att göra; män bör alltid vilja ha sex, medan kvinnor aldrig bör vilja svarar Dahlgren och understryker att de destruktiva könsnormerna finns kvar och spelar in i samtyckeskulturen väldigt mycket.
Just nu arbetar Fatta med sitt nya projekt “Fatta jobbet” för att sprida samtyckeskulturen vidare till arbetsplasterna, medan deras andra projekt ”Fatta samtycke” främst riktade sig till elever.
– Vi vill föra vidare kulturen till de som inte går i skolan och inte får ta del av det på samma sätt, berättar organisationens ordförande och berättar att det inte är tillräckligt många som frivilligt pratar om samtycke.
I ett soligt Gotland med vinden i håret lämnar vi Fatta och tar nya steg in i ett Almedalen där samtyckeskultur dagligen frodas. Vi bär med oss visionen att vi den 1 juli 2020 ska möta Olivia Björklund Dahlgren igen och att samtyckeskultur ska finnas på samtliga arbetsplaster, skolor och sammanhang.
Fatta erbjuder gratis utbildningar i samtyckeskultur under hösten för arbeten inom den offentliga sektorn, mer information om just det projektet och andra projekt kan ni läsa om på deras hemsidor; Fatta.nu och Samtyckeskultur.nu
Text: Mina Asp Romefors, Ellen Tingström