Behrang Miri

Den 21 juni ska riksdagen rösta igenom ett förslag som regeringen tagit fram. Förslaget kommer göra det svårare att få uppehållstillstånd. Enligt kritikerna gör förslaget att en familjeåterförening blir omöjligt för ett barn som är på flykt. Lördagen den 20 maj så hölls en manifestation mot just detta förslag i Malmö. Vi har intervjuat Behrang Miri, som var konferencier under manifestationen.

 

Hur har det varit och varit här?

– Det är en stor ära att vara bland solidariska människor, massa olika organisationer, föreningar, rörelser, aktivister och eldsjälar som varje dag försöker stå upp för en medmänskligt värld och human flyktingpolitik. En stor ära att kunna vara en del av denna starka rörelse och att avsluta med fantastisk musik med både O-hund, Antonio D och General Knas, alla fantastiska talare. Jag är väldigt tacksam.

 

Hur ser du på det här med flykting frågan idag?

– Jag tror att vi har tyvärr sett att rasism har normaliserats mer och mer och mer, att man avhumaniserar människor på flykt, att man inte ser att medmänskligheten har försvunnit på något sätt. Jag var själv flyktingbarn, jag flydde tillsammans med min familj från Iran till Sverige. Tänk om vi hade haft de gränserna som många av de som flyr har, många har inget val, ingen person väljer att fly, man tvingas att fly. Vi måste stå upp för öppna gränser, för medmänsklighet och för en human flyktingpolitik.

 

Är du engagerad på något sätt?

– Absolut, jag är engagerad och jag stöttar de olika rörelserna. Jag är väldigt tacksam för asylrörelsena, Röda korset, Rädda barnen, all kampanj för asylrätt, Ensamkommandes förbund, Svenska kyrkan, Svenska civilsamhället och många rörelser och organisationer som gör någonting. Jag försöker backa upp dem. Väcka upp opinion genom att skriva artiklar. Att stötta rörelser och hjälpa de människor som är på flykt just nu. Det är en utsatt situation man sitter i. Särskilt för barnen – och hela slogan i dag är att ”Alla barn har rätt till sin familj”. Alla barn ska kunna ha sin familj, sina föräldrar och kunna leka som barn. Det ska vara en mänsklig rättighet, att kunna vara barn. Många barn just nu kan inte vara barn. Många tvingas ta vuxet ansvar, tvingas förlora sin barndom. Det är oacceptabelt, det är inte humant, det är inte demokratiskt.

 

Varför tycker du att vi borde engagera oss mer i den här frågan?

– Det handlar om medmänsklighet. Vem vet om 50-100 år kanske det blir krig i Sverige, då kanske vi tvingas fly från Sverige. Då hoppas jag det finns andra länder som kommer vara solidariska och ta emot oss. Världskonflikter kommer och går. Det var inte länge sedan vi hade andra världskriget, det var inte länge sedan som massa judar, romer, politiska motståndare till nazismen förintades, mördades och förföljdes. Vi får inte glömma bort vår historia helt enkelt. Det är lätt hänt att man glömmer bort historian. Historian kan upprepas. Det är så många Syrien, irakier , afghaner, kurder, somalier, ocianneier, etiopier och andra folk som just nu flyr från olika delar av världen upplever det. Det är en otrolig utsatthet och vi måste stå upp. Det handlar om vår framtid, det handlar om att alla människor, att alla barn är allas barn, alla är vuxna är våra syskon. Vi måste ta med oss det.

 

Text: Viktor Viklund
Foto: Jonathan Eriksson

Fler artiklar