Lindholmen Science Park presenterade Azmat Khan. Foto: Ella Persson
Lindholmen Science Park presenterade Azmat Khan. Foto: Ella Persson

Sverige öppnar för mångfald och nya idéer säger de, men har alla möjlighet att få sin röst hörd i dagens media? Är journalistiken öppen för alla eller är det en klassfråga, där de som har pengar är de som får chansen?

Vi kommer varje dag med ny teknologi, nya sätt att berätta och färska ordböcker fyllda med utökade betydelser och ord som selfiestick. Men i allt detta hav av nya framsteg, kan det vara så att vi är ute på djupt vatten när det gäller andra faktorer? Frågan slog mig när jag satt i publiken under min första föreläsning under årets mediedagar. Föreläsning hette “Hacking Journalism” och efter att moderatorn presenterat talaren Azmat Khans alla bedrifter steg hon upp på scen, men det hon talade om var inte hennes Emmy-nominering eller samarbete med BuzzFeed. Nej, det var mångfald inom journalistiken

Enligt Azmat Khan så har journalismen idag blivit mer och mer en klassfråga, men även en plattform där minoriteter inte får lika hög röst som majoriteten. Att det även är dyrt att bli journalist, framförallt i USA, och att alla inte har tid att studera till yrket eller att skriva en krönika efter att ha arbetat på sina två jobb under dagen.

–Journalistiken håller inte takten, vi har ett problem med mångfald, säger hon.

Jag funderade på den biten av föreläsningen efteråt, framförallt när jag gick runt i hallarna på mediamässan. Bland alla kostymklädda herrar och damer i kavaj så stack jag ut, en ungdom bland de äldre. Dock så dök pratet om hur ungdomar tänker och känner upp, ur munnen från en 50-åring.

Har egentligen en arbetande student eller någon från arbetarklassen råd att gå till Sveriges stora mediahändelse, om jag återkommer till Azmat Khans punkt om att det skulle vara en klassfråga. Eftersom priset för en dag på mediedagarna är 3200 kronor, så är det nog inte högsta prioritet. Summan av detta är majoriteten av besökarna blir de äldre som varit i branschen länge, de som har pengar.

Att journalistiken skulle vara en klassfråga är kanske inte bara ett problem i USA, utan även här hos oss i Sverige. Att få göra sin röst hörd och få chansen till att bli en reporter borde vara en rättighet för alla. Idag pratar människor om utökad mångfald, men hur mycket blir det egentligen av det, då den rika majoriteten tar över?

Fler artiklar