sjöstedt-1024x768-2
Foto: Erik O. Thyselius

Idag var det Jonas Sjöstedts tur att frågas ut av TT:s politiske reporter. Många av frågorna kom att handla om vinster i välfärden, något som Sjöstedt gärna pratar om. Han uttryckte även sin oro över SD:s inflytande över politiken.

Genom att ta bort privata vinstintressen och oseriösa aktörer i välfärden kan samhället bli stabilare, inledde Sjöstedt.

– Vi måste stoppa de här lycksökarna. Vinstintresset ska bort, sa han och hänvisade till den senaste tidens uppmärksammade skolkonkurser. Genom att stärka personalens rättigheter kan också välfärden bli bättre, menade Sjöstedt.

– Vi ser också att Socialdemokratern närmar sig oss i de här frågorna, åtminstone i retoriken.

Han fortsatte och konstaterade att Vänsterpartiet har en majoritet bakom sig i de här frågorna.

– Till och med Fredrik Reinfeldts väljare tycker som vi, sa Sjöstedt.

Han menade att det går att stoppa vinsterna i välfärden inom loppet av en mandatperiod. Han fick då frågan om inte detta skulle leda till oro på sjukhus och skolor som idag drivs med vinst och att viktig kompetens kunde försvinna.

– Skolbyggnaderna kommer att vara kvar och lärarna kommer att vara kvar, blev Sjöstedts svar.

– Men det är en stor operation, erkände han samtidigt.

Det viktigaste är att undvika konkurser och att ha ett ”stabilt system” fortsatte Sjöstedt. Han fick då frågan om inte motståndet mot vinster i välfärden kunde försvåra Vänsterpartiets inflytande i en eventuell Socialdemokratiskt regering.

– Ibland måste man vara envis och stå för saker. Vi vill verkligen ha bort vinsterna i välfärden.

Till skillnad från många andra var Sjöstedt inte lika säker på en klar rödgrön majoritet i höstens val.

– Jag är orolig för att det kommer bli mycket jämnare, sa Sjöstedt och var även bekymrad över Sverigedemokraternas inflytande över svensk politik.

– Det är bra att Reinfeldt inte bjudit in de till förhandlingar. Men SD röstar ändå med Moderaterna och är i praktiken ett borgerligt stödparti.

Han fick sedan frågan om han läst Feminsitiskt Initiativs ekonomiska rapport.

– Inte pärm till pärm, men det jag kan säga är att vi har en ekonomisk politik som kan genomföras imorgon. De har precis börjat utforma en ekonomisk politik.

Sjöstedt vill heller inte spekulera i några eventuella ministerposter innan valet.

– Vi säljer inte skinnet förrän björnen är skjuten, blev Sjöstedts svar.

Fler artiklar