Mycket kritik och lite sakpolitik när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avrundade Liberalernas och Sverigedemokraternas dag under Almedalsveckan.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inleder sitt partiledartal under måndagskvällen med att citera dikten Svea av Esaias Tegner, för att sedan vittna om ett Sverige som han uppfattar har “gradvist slitits sönder av splittring och segregation”. 

Åkesson riktar sedan kritik mot både regeringen och oppositionen, och menar att de som befinner sig utanför “etablissemanget” – de så kallade Sverigevännerna – blir orättvist smutskastade: 

– Vi har varit tålmodiga, men det finns en gräns, säger han. 

Med hjälp av svepande metaforer håller Åkesson sedan en utläggning kring vilka problem som han menar att Sverige står inför, problem som han anser har förbisetts av de etablerade partierna. Först menar SD-ledaren att multikulturalismen, en enligt honom “extremistisk överideologi” som “har som uttalat mål att slå sönder en nation, vår nation”, måste avfärdas. Vidare menar Åkesson att otryggheten bland svenska folket ökar och att politikerna är för distanserade från folket: 

– Där ute i verkligheten, långt ifrån borden på regeringskansliet, så har otaliga svenskars liv riskerats, säger han. 

Andra problem inkluderar, enligt Åkesson, de ökande antalen dödsskjutningar och gängkriminaliteten. Han riktar även kritik mot dagens skola, som han menar har följt en för mjuk linje: 

– I klassrummet, till exempel, ska det givetvis vara lärarna som bestämmer, att elever själva ska bli sina egna kreativa chefer som styr och ställer i klasserna, det är ett ofog som ger långtgående konsekvenser för dagens unga senare i livet, säger han och fortsätter: 

– Att ställa krav, det är att bry sig om, särskilt när vi har att göra med unga människor. 

I Sverigedemokratisk anda riktar partiledaren även kritik mot migrationspolitiken: 

– På den andra sidan av samma mynt kämpar hundratusentals svenska fattigpensionärer med att klara vardagen, alltmedan miljard efter miljard satsas på vuxna afghaner utan skyddsskäl, säger Jimmie Åkesson och ger sedan en uppmaning till “de som vill bli en del av vårt land”: 

– Anpassa dig, gör vad du kan för att bidra, eller ta konsekvenserna. 

På samma spår talar Åkesson om hur “vanstyret” har “raserat det som en gång var tydligt förankrade skyddsnät” och menar att Sverigedemokraterna ska se till att välfärden återupprättas, bland annat genom att mindre resurser ska läggas på “andra länders medborgare”. 

SD-ledaren bjuder även på sin analys av den rådande regeringskrisen. Det konstateras att en röst på Centerpartiet är en röst på Socialdemokraterna, att Stefan Löfvén och Annie Lööf nu är bästa vänner, att Socialdemokraterna är ett maktparti, att ingen vill vidkännas Vänsterpartiet, och drar slutsatsen att den rödgröna koalitionen utgör en “vänsterliberal pyttipanna” som endast enas av “det blinda hatet” mot Sverigedemokraterna. 

Åkesson talar även om möjligheterna för en framtida borgerlig regering, och tackar både Moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch för konstruktiva samtal den senaste tiden: 

– Jag ser goda förutsättningar för oss att långsiktigt bygga nånting bättre, säger han. 

Åkesson återgår sedan till hur flera av de etablerade partierna, i hans mening, smutskastar SD och deras väljare och uppmanar att “ta debatten i sak”. 

Åkesson avslutar talet med att önska tittarna en trevlig sommar, med en uppmaning om att vara försiktig med anledning av pandemin.

Se hela talet här

Reporter: Felicia Larsson

Fler artiklar