Sommaren 2017 tog hon svensk medalj i ponny EM för första gången sedan 1998. Cora Hirn är den unga ryttarinnan från Danderyd som tog hem bronsmedaljen i ponny EM i Ungern när hon bara var 15 år gammal.

Cora tävlar för Runsten Equestrian och har sin bas på familjens hästgård i Danderyd, en byggnad som tidigare varit den flera hundra år gamla Danderyds Krog. Idag är Cora 18 år gammal och börjar tredje året i gymnasiet till hösten. Hon började tävla i hästhoppning när hon var åtta år gammal, men karriären tog fart först fem år senare när hon satsade på elitnivå.

Vi mötte Cora över en internetlänk för en intervju om ridsporten, drivkrafter, framtiden och verktygen för att lyckas. 

Du var bara femton år gammal när du lyckades ta hem en bronsmedaljen i ponny-EM i Ungern, men spelar verkligen åldern så stor roll? 
– I ridsport tävlar man oftast inom sin åldersgrupp vilket jag tror kan var till en fördel, till exempel är jag i klass U18 nu vilket är sista års junior, men sedan finns det också U21 och U25 som är stora inom ridsportsvärlden vilket är en stor fördel för oss unga ryttare eftersom man inte behöver bli senior förrän efter det, berättar hon som tycker att det är positivt att det finns så många tävlingar för unga.

Coras unga ålder kan vara ett hinder 

Att vara ung och satsa på en såpass hög nivå har inte alltid varit populärt. Cora berättar att kritik är något som hon ibland har känt sig begränsad av.
– Oftast tror jag man känner sig hindrad för att man är ung oavsett vad man gör, då folk ofta har väldigt mycket åsikter, berättar hon. 

Hon fyller i att ens ålder kan ligga en i fatet när det handlar om att få sponsorer och liknande.
– Jag tror det är lättare för de som är äldre, då det känns som att det överlag finns mer tillit till de äldre just på grund av deras ålder, säger hon. Cora är noga med att flika in med att hon också förstår det, men tycker att det är tråkigt. 

När familjen köpte gården i Danderyd fanns det varken stall eller hästhagar, något familjen har byggt upp på egen hand.
– Jag har varit intresserad av hästar hela mitt liv, min mamma har alltid hållit på med hästar så det är nog därifrån intresset kommer. Jag började rida på ridskola när jag var sex år och sedan fick jag en egen ponny när jag var åtta, då var allt mest på skoj vilket jag tror gav mig ett genuint intresse för sporten.

Idag är det svårt att tänka sig ett liv utan hästarna eftersom de alltid varit en del av hennes vardag på något sätt och hennes glädje och kärlek till sporten är vad som driver Cora att satsa ännu högre. 

Tycker du det är viktigt att sätta upp mål?
– Ja, jag tror att det är viktigt att man har tydliga mål och att man vet vad man vill, även om man inte elitsatsar.

Motgångar och framgångar 

Cora har lärt sig många sätt att möta motgångar på, ett sätt är att träna på det mentalt och att sätta det i perspektiv till annat.
– En motgång på tävlingsbanan är inte hela världen, jag tror att om man lär sig att tänka så och inte gräver ner sig för mycket i det som är dåligt, så kommer man kunna återhämta sig mycket snabbare, komma igen och leverera resultat, berättar elitsatsaren.

Cora är en ung förebild i hästsporten, men har själv egna inspirationer och förebilder hon ser upp till, bland annat en engelsk ryttare.
– Scott Brash är en av världens snabbaste ryttare, jag tycker han är rider mjukt, fint och effektivt. Det finns många att se upp till på olika sätt, men han är åtminstone en, berättar hon.

Bild: privat

Dåtiden och framtiden

Cora är ung, bara ett år äldre än oss och det är tydligt att Cora lyckas kombinera framtidsplaner med att leva i nuet. 

– Jag ska satsa nu på mina ungdomsår som jag har kvar och sedan har jag ju ett år kvar på gymnasiet så jag hade ju också velat plugga sedan så jag får se hur jag ska kunna kompromissa så att jag kan göra båda, det hade varit drömmen men vi får se. Jag ska i alla fall satsa nu när jag är ungdomsryttare säger hon. 

Skolan och elitsatsningen. 

Cora går på ett idrottsgymnasium och skolan erbjuder träning två förmiddagar i veckan, men det är sällan lätt att kombinera studierna med sporten.
– Det kräver att man är effektiv och planerar, berättar hon och hon är noga med att lyfta fram sin mamma som är till stor hjälp för henne. 

Att gå på ett idrottsgymnasium har många fördelar, Cora är inte ensam om att elitsatsa.
– I min skola går det många andra duktiga idrottare vilket sporrar mig väldigt mycket att fortsätta utvecklas, så där är man ju som vem som helst, även bland kompisar så jag känner mig väldigt vanlig, berättar hon. 

Har det varit viktigt för dig att skilja på ridsporten och privatlivet eller känner du att de två flyter ihop?
– Det flyter nog ihop ganska mycket, de flesta av mina vänner håller också på med hästar och mitt liv är ju väldigt präglat utav hästarna.

Det unga stjärnskottet tipsar om att skriva upp sina mål och nya vanor för att det ska bli lättare att följa.

Har du någonting du skulle vilja tipsa om till andra?
– Skriv upp dina mål du vill nå eller nya vanor du vill lägga till i din vardag för att kunna bli bättre, då blir det mer konkret och lätt att följa. Om man verkligen vill någonting och lägger ner tid, energi och strävar efter det så tror jag verkligen att man kan lyckas med små medel oavsett var man börjar ifrån och var man vill komma, våga drömma, avslutar hon.

Henrik Dävermo och Adela Ochotnicki 

Fler artiklar