– Jag är queer as fuck.

Så påbörjar Kim Windvogel sin föreläsning under årets bokmässa. Kim är en sydafrikansk mensaktivist och UN-fellow. Hon har skrivit boken They call me queer”som är en samling uppsatser från queera, rasifierade personer från Sydafrika. Under föreläsningen pratar hon om hur det kan vara när samhället inte inkluderar alla upplevelser i debatten och hur hon, självmant, utmanade det.

— När jag blev 21 upptäckte jag att jag var queer. Jag borde ha vetat detta långt tidigare, men samhället omkring mig pratade inte riktigt om det. 

Windvogel berättar om hur det var att växa upp i ett samhälle där man inte pratade om HBTQ-frågor och där rasifierade HBTQ-personer var mest exkluderade från debatten. I ett försök att hitta information och någon hon kunde vända sig till gjorde hon som de flesta unga personer i dag gör.

— Jag vände mig till nätet. Men informationen jag fann var från USA, och jag kunde inte relatera till deras historier. Det lilla som fanns om HBTQ-personer i Sydafrika var akademiska artiklar som jag inte kunde förstå utan en ordbok i handen.

Kommande året startade hon en blogg där hon berättade om sina upplevelser som queer, rasifierad kvinna. Inom fem år blev hon en UN fellow som arbetar med mensfrågan över hela världen. Hon fokuserar på att upphöja röster från de mest marginaliserade inom HBTQ rörelsen. Terese Lann-Welin, grundaren av plattformen My period is awesome Sverige, bjöd in henne till årets bokmässa för att visa arbetet som görs när det kommer till mensfrågan världen över. 

My period is awesome är aktiv i Sydafrika, Namibia, Uganda, Kenya och Rwanda. Det projektet är ”moderskeppet” för vår organisation och i Sverige arbetar jag med projektet Menssäkrad där vi vill att mensskydd ska finnas i toaletter, berättar Lann-Welin.

Alla toaletter på Bokmässan menssäkrade vilket Lann-Walin menar är ett sätt att att minska den ångest och skam som kvinnor generellt känner kring mens. Genom att normalisera mensskydd på offentliga toaletter kan ångesten och skammen utmanas. 

— Många tjejer kommer fram och säger att de vill ha mensskydd i skolan, och det borde vara självklart.

På monitorn finns det allt från kläder till smycken med tamponger och livmödrar på. Bredvid står Kim Windvogel och signerar sina böcker och pratar med alla som lyssnade på hennes föreläsning. 

Som ung startade Windvogels sin egna blogg för att uttrycka sin identitet. I dag samarbetar hon med FN för att visa att mens är awesome, och att det inte borde finnas skam över att ha mens. Hennes röst har nått fram till Sverige där Lann-Wlin och ett flertal andra kämpar för att göra oss fria från mensskammen.

Fler artiklar