Foto: Simon Mogren
Foto: Simon Mogren

Jag träffar Gabriel Wikström ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU precis efter att han deltagit i Expressens eftersnack efter partiordförande Stefan Löfvens tal. Gabriel Wikström som har varit förbundsordförande för ungdomsförbundet sedan 2011 var nöjd med Stefans tal och att han lyfte frågor som jämställdhet och antirasism. De tre viktigaste valfrågorna för SSU är jobb, skola och bostäder.

– Det handlar om jobb åt unga, bostad framförallt åt unga och bättre skola, de frågorna är viktiga för oss eftersom de är viktiga för Sveriges unga men också viktiga för Sveriges framtid, säger Gabriel Wikström.

SSU ser bostadsbristen som ett stort problem och tycker att byggandet av hyresrätter bör subventioneras, även hyrorna bör subventioneras för att unga ska ha råd att skaffa bostad. I SSU:s politiska handlingsprogram står det att ”alla har rätt till en bra bostad”, man vill även införa ett förbud mot att vräka barnfamiljer.

– Unga och studenter måste kunna ta de bostäder som finns genom subventionerade hyror.

Stefan Löfven presenterade i sitt tal ett förslag på maxtak inom förskolan, att det max får vara 15 barn per barngrupp i förskolan och att redan i den skolformen sätta in stöd och resurser till de elever som behöver det eftersom att det kommer leda till högre skolresultat i grundskolan. Gabriel Wikström är positiv till reformen som kommer kosta 1,1 miljard.

– Är det färre elever i grupperna eller klasserna så kommer lärarna få mer tid för varje elev och då kommer undervisningen bli bättre.

När det gäller SSU:s klimatpolitik, så vill man minska koldioxidutsläppen genom att satsa mer på förnyelsebar energi, samt att satsa på att bygga höghastighetsjärnvägar, kärnkraften ska avskaffas och att kollektivtrafiken ska bli avgiftsfri. Wikström öppnar för ett blocköverskridande samarbete om energipolitiken.

– Vi tror att vi behöver ett brett blocköverskridande samarbete om hur sveriges framtida energipolitik ska se ut.

Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet strax under 50 procent i Novus senaste mätning. Men  Löfven lämnar inga besked om vilka han vill samarbeta med innan valet, och Gabriel Wikström håller samma linje men öppnar för samarbete med Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet.

Gabriel Wikström Ung Press2 (1 av 1)

Fler artiklar