Debutförfattaren Robert Hannah (andra till höger) deltog under torsdagen i ett samtal om identitet och intolerans.

Återigen slår Bokmässan upp portarna för en långhelg fylld med seminarier, panelsamtal och böcker. Massor av böcker. Ett av årets teman är respekt och många av seminarierna rör utanförskap, integration och hedersvåld. En av dem som är engagerad i dessa frågor är Robert Hannah. 

Under torsdagen deltog Robert Hannah i ett samtal om identitet och intolerans. Robert Hannah är riksdagsledamot för Liberalerna och har länge kämpat för en straffskärpning kring hedersbrott. För några veckor sedan debuterade han som författare med den självbiografiska boken Potatisskallen. 

Vad handlar Potatisskallen om? 
Potatisskallen är en av få böcker, kanske den enda, som handlar om de ungdomar som bor i förorten och som ingen riktigt pratar om. Svenskfödda ungdomar med utlandsfödda föräldrar. När man pratar om den här gruppen rör det ofta kriminella eller fotbollsstjärnor men den här boken handlar om ”de vanliga” ungdomarna, sättet de pratar på, deras problem och deras utmaningar i samhället. Boken skildrar tre ungdomars uppväxt i förorten och deras kamp för att slå sig fria och för att få vara sig själva. Från familjens förväntningar, från de patriarkala strukturerna och från samhällets förväntningar på hur man ska vara som svensk.   

Förklara begreppet potatisskallen?
Potatisskalle benämner den gruppen unga vars föräldrar är från utlandet medan de själva är svenskfödda. De är inte riktigt utlänningar men ses inte riktigt som svenskar heller.

Vilka är dina tre viktigaste lösningar för att ta tag i hedersrelaterade brott?
För det första så måste man sluta med dubbla måttstockar, idag avgörs dina rättigheter som ung av ifall du växer upp i en förort eller ifall du växer upp någon annanstans. Även om man är en ung person som växer upp i en svensk förort har man samma rättigheter som en person som växer upp någon annanstans i landet men de måste efterlevas på ett annat sätt. Det är helt grundläggande hur man ser på dessa ungdomar, om man ser dem som utländska eller om man ser dem som svenskar. Jag hoppas att den här boken ska få människor att inse problemet. Sedan måste vi jobba mycket hårdare med lagstiftningen. Jag har själv drivit igenom ett lagförslag som träder i kraft nästa år och det hoppas jag kommer var slutet för de dubbla måttstockarna. Om jag ska säga något tredje skulle det vara att generellt sett så måste man stoppa tvångsäktenskap och hjälpa de drabbade hem till Sverige igen. Idag gör vi inget av det.

Hur ser du att det här ska gå hand i hand med religionsfriheten i Sverige?
Religion, tradition och åsikter kan aldrig gå före svensk lagstiftning men problemet vi har haft i Sverige är att vi låtit de här sakerna gå före svensk lagstiftning i ganska många år. I grund och botten hade vi inte behövt ha den här diskussionen om vi bara hade haft modet att stå upp för de tjejer som blir bortgifta från början. Egentligen tycker jag inte att det finns någon diskussion, religionsfriheten är begränsad så att den inte går före svensk lagstiftning.

Hur tycker du att svenska politiker ska kunna agera?
I grund och botten behöver politikerna ge tydligare uppdrag till de myndigheter som har i uppgift att jobba med dessa frågor, till exempel skolan och socialen. Ge dem verktyg att jobba med det. Storbritannien har infört en organisation vars uppgift endast är att jobba med liknande frågor. Sverige behöver se bra exempel. Vi har haft ett så dumt system i Sverige. Om du har huvudvärk så kan du gå till läkaren och få hjälp men om du är könsstympad så accepterar vi att det är så och att det ska fortsätta vara så och det är någonting man måste ifrågasätta.

Vad vill du säga till den tjej eller kille som läser detta och som sitter i just en sådan situation med en pappa som exempelvis vill gifta bort henne eller honom?
Jag förstår dem och jag ser deras situation men tyvärr måste man vara sin egen rättighetsbärare och det är en utmaning. Vi i Sverige håller på att ändra den inställningen och att man kunna få hjälp om man behöver det. Samhället ska stå på ens sida. Det jag till sist skulle vilja säga är att fortsätta vara starka och stå upp för er själva men ta inga risker som kan gör att ni blir utsatta för våld eller liknande. Försök att hitta en vuxen person i din närhet som du kan lita på.

Robert Hannah finns att kontakta på alla social medier och hans bok går att beställa på Adlibris.

Fler artiklar