Selfien fyller inget syfte för någon.
Hårda ord, kan tyckas. Men föreläsningen har bara börjat.
– Vi har fastnat i en enda stor fälla av narcissism, säger Alexander Bard.

Foto: Fanny Beckman
”Vi måste skita i våra egon” säger Alexander Bard. Foto: Fanny Beckman

Att strunta i sitt ego och släppa individen kan låta svårt när selfies ibland tycks vara det enda som syns i våra flöden. Och det kan tyckas konstigt, att mannen med den stora twitternärvaron predikar om hur dagens 20-åringar inte vet hur de ska handskas med den riktiga världen för att de har fastnat i den digitala.

För det känns just som om vi har hamnat på en slags predikan. Det är hetsigt och rakt på sak som gäller, Alexander Bard nästan fräser ur sig sitt budskap. Engagemang är ingen bristvara.

– Vi måste ta itu med vår teologi och gräva i våra värdegrunder för att förstå den förvandlingen vi genomgår, säger Alexander Bard. Och syftar på teknikens utveckling och vilka effekter den har på alla som använder den.

Hans filosofi grundar sig i en tro på att vi alla i grund och botten är skapade av relationer – ingen är i själva verket en individ. Just därför är det inte någon som på riktigt bryr sig om alla selfies, utan internet blir i stället värdefullt först när man använder det för att skapa nya relationer, menar Alexander Bard.

– Vi längtar efter andra människor som stimulerar oss, andra som vi kan skapa och vara kreativa tillsammans med, säger Bard.

Och det är vad vi slutligen tar med oss från Alexander Bards predikan. Även om budskapet ibland är svårt att urskilja bland alla svordomar.

Fler artiklar