Han har hyllats av både musiker, privatpersoner och Thomas Quick. Nu har Fredrik Strage släppt en samlingsbok med 242 av sina krönikor i DN. Vilket är hans bästa tips för att lyckas som krönikör? 

Tänk dig att du ska skriva en krönika till DN varje fredag. Då är det viktigt att hitta rätt ämnen men inte börja skriva om det som alla snackar om. Just det är vad Fredrik Strage gör. “Som krönikör är det viktigt att man har inspirerande vänner att skriva om, om man själv börjar bli lite gammal och tråkig” menar Strage. Människor gör saker tillsammans och delar åsikter. Den interaktionen skapar berättelser. Vardagsbetraktelser. Det kan man skriva krönikor om. Detta var ett ämne på Fredrik Strages 20 minuter långa seminarium på bokmässan. Även om seminariet kanske mest var för att annonsera släppet av hans tredje bok 242 så höll det en inspirerande ton. Genom personliga anekdoter fick man ett smakprov av bokens innehåll. Eller rättare sagt ett smakprov av Frederiks åsikter.

Unga människor är som regel trendkänsliga. De blir lika fort intresserade av något som det blir ointressant. Strage förklarar att hans vän ‘Hipster-kristoffer’ har lärt honom att det viktigaste inte är att upptäcka nya artister  utan att veta när man ska sluta lyssna på dem. För att behålla sina läsare måste man konstant leverera nytt. Strage tipsar om att “aktivt söka ny kultur” för att lyckas med detta. 

Fler artiklar