Ms EU-ekonomi

Det femte partiet att prata om sin EU-politik var Moderaterna som representerades av Gunnar Hökmark. Seminariet, som leddes av journalisten och TV-profilen Lennart Persson, handlade mycket om Moderaternas dåliga valresultat, hur EU ska fungera och faran med högerextremism i Europa. Först kom en fråga om riksbankens sänkning av styrräntan.

– Den svenska kronan har bilvit rätt så övervärderad. För mig är det ett bra exempel till varför Sverige bör vara med i euron. Genom att vi har en egen valuta och en stabil ekonomi får vi en övervärdering av den svenska kronan. När man sänker räntan kommer förmodligen även valutan att gå ner.

Älskar folk EU?

– Jag tror inte att man ska älska stater eller den Europeiska unionen, man ska älska varandra, man ska älska friheten.

Ni gjorde ett dåligt val och förlorade ett mandat. Varför gick det så dåligt?

– Jag tror att i ett Europaval så spretar allting mycket mer. Debatterna här handlar mycket mer om vilka regeringsfrågor man har i Sverige, och allting hänger samman.

Hökmarks vision av EU är en av världens starkaste krafter för frihet och demokrati. Han betonade att världens största ekonomi inte är Kina eller USA, utan EU. Hökmarks svar på de återkommande fem snabbfrågorna blev följande:

Euron: Ja

Jean-Claude Juncker: Nja

Eu-försvar: Nej

Eu-skatt: Nej

Marita Ulvskog: Absolut

Värt att notera är att Moderaterna genom Hökmark hittills är det enda partiet som under veckan har sagt ja till Euron (V, FP och C har inte haft sina dagar än). Om Juncker säger Högmark det här:

– Han tillhör ett politiskt tänkande som är lite för mycket inåtvänt. Jag vill hellre att Europeiska Unionen använder sin kraft för att förändra Europa, än att få Europa att förändra EU.

Borde EU ägna sig åt färre saker?

– Ofta handlar det om att man inte gillar besluten. Jag har kommit fram till att demokrati bygger på att alla beslut är dumma. Det vill säga, det är alltid någon som tycker att besluten är dumma.

Fler artiklar