Efter måndagens Almedalstal av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, slog han sig ned i SVT Debatts studio för att svara på frågor gällande jämställdhet, varför han aldrig pratar om Jesus och varför ett namnbyte till Buddhistdemokraterna inte skulle vara helt omöjligt.
Programledare Kristina Hedberg skakar endast hand och gratulerar Hägglund för att partiet nu varit aktivt i 50 år, innan hon frågar om det stämmer att ”feminist” är en etikett han inte gärna klistrar på sig. Och han instämmer, även om han belyser självklarheten i alla människors lika värde.
”Begreppet feminism tillhör inte kristdemokratin, vi kristdemokrater är just kristdemokrater. Är det så att alla rusar och kallar sig feminister oavsett vad de står för, så blir ju också begreppet helt ointressant.”
KDU, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, har uppmanat om att ”ta fighten” med statsfeminismen, påminner programledare Hedlund om. Hägglund förklarar att partiet väljer att ta fighten med förslag som de tycker är korkade eller oobegåvade, varpå Hedlund snabbt frågar om det är statsfeminismen han talar om. Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, kan ses bland debattörer på scenen med ett hopbitet ansiktsuttryck.
”Jag vet inte vad statsfeminism är om jag ska vara ärlig. Men politiska förslag ska diskuteras, gärna under tuffa men respektfulla former. Jag strider gärna mot förslag som jag tycker är korkade, eller dåliga för vårt land.”
Efter att Hedström lagt fram ett val till partiledaren – pappamånader eller tiggare – och Häggström valt att prata om föräldraledigheten kontrar hon igen: ”Nu pratar vi om pappamånaderna då. Du valde dem! Det gör du ju aldrig annars.” Det blir ett kort svar, ”fyndigt”. Efter att ha blivit instyrd på denna konflikt blir det ganska tyst från Hägglunds sida – det känns som att han sitter och skriver ett mentalt manus, för helt plötsligt öppnar han munnen och sätter punkt på ämnet med styrka i rösten.
”Är det så att socialutskotten i riksdagen och socialministern ska få votera om hur föräldradagarna fördelas mellan föräldrarna, eller ska makten ligga hos föräldrarna själva? Jag vill att föräldrar ska ta ansvar för sina barn, det är en stor uppgift att ge barn en bra uppväxt. Då ska man ha befogenhet att styra med de medel man har, så att tillvaron kan riggas på bästa möjliga sätt. Det här är en parallell jag har sagt tidigare – om jag gillar sill, då betyder det inte att jag vill kränga på hela svenska folket sill, för de kanske inte gillar det, de kanske har en annan idé om vad man ska äta. Föräldrarna ska ha makten att bestämma över sin egen tillvaro.”
Intervjun går vidare till Hägglunds brist på att ta upp Jesus och kristna värderingar i sina uttalanden, en kritik han fått från journalisten och debattören Siewert Öholm. Hägglund anser att det är ett lumpet knep av Öholm att få det att framstå som att han inte vågar och inte tar strid, när det egentligen handlar om att de tycker annorlunda.
”Politik får ju aldrig vara så att man väger av vad som fungerar, man måste tänka ’vad är rätt att göra?’ utifrån de värderingar man har.”
Mikael från Din Röst frågar varför kristna värderingar är en bättre politisk bas än muslimska eller buddhistiska, till vilket Hägglund förklarar att de stora världsreligionerna har väldigt mycket gemensamt vad gäller värde, så ett namnbyte till Buddhistdemokraterna är inte en omöjlighet.
”Även om det skulle vara ett lite udda namn i Sverige, på grund av de kristna värdegrunderna som finns i den svenska kultursfären”, skrattar han.