Under morgonen hölls TT:s utfrågning av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, där Ung Press närvarade och även pratade en stund med partiledaren själv. Ung Press lägger sin fokus på ungdomsfrågorna, något som Hägglund även lägger stor tyngd vid. Utöver skolfrågan, pratar Hägglund även en del om fotbolls-VM och huruvida Kristdemokraterna kommer klara av 4-procentspärren i höst.

Foto: pressbilder, kristedemokraterna.se
Foto: pressbilder, kristedemokraterna.se

Göran Hägglund betonar under utfrågningen Kristdemokraternas  lösning på skolproblemet som då är att införa obligatorisk idrott varje dag i skolan. Detta skulle då medföra barnens hälsa skulle stärka elevernas skolresultat. Hägglund stärker detta förslag med en undersökning som visade att elever som hade idrott varje dag fick betydligt högre resultat än de elever som enbart hade idrott två gånger i veckan. “Lysande”, säger Hägglund om sin egen idrottskarriär i skolan.

På frågan huruvida Kristdemokraterna balanserar på 4-procentspärren, svarar Hägglund att han inte är särskilt orolig. Lite humoristiskt sagt säger han att KD:s lyft kommer ske den 11:e augusti. Den vidare förklaringen lyder att KD brukar få fler väljare när de får koll på partiets valmanifest och valet därmed närmar sig. “Det är större chans att KD behåller sin plats i riksdagen än att Brasilien vinner fotbolls-VM”, skrattar Hägglund. Med detta menas det att Hägglund tror starkt på sitt partis framtid, då han faktiskt tror och hoppas på Brasiliens vinst i fotbolls-VM.

Ung Press sätter press på skolfrågan efter utfrågningen, och intervjuar Hägglund kring just detta. “Det finns väldigt mycket att göra. Att höja lärarlönerna och göra läraryrrket mer attraktivt är något vi måste göra.” På frågan kring huruvida denna utökade idrottsundervisningen även kräver fler idrottslärare besvarar Hägglund med att säga att det finns flera idrottsorganisationer som kan erbjuda lärare.

Ungdomsarbetslösheten blir Hägglund även intervjuad om, och detta är något han tar på största allvar.

– Har du några konkreta förslag på hur man ska bekämpa ungdomsarbetslösheten, och kommer du beröra detta ämne i ditt tal ikväll?

“Jag kommer beröra det en del. Det är en fråga där det krävs många olika faktorer. Väldigt många ungdomar får naturligtvis jobb, men vi vet att det är svårare med de som har utländsk bakgrund eller inte har fullvärdig utbildning. Vi behöver alltmer specialiserade lösningar. Oppositionspartierna vill höja kostnaderna, men det är snarare så att lägre kostnader gör en förbättring möjlig.”

Ikväll klockan 19 ser vi Göran Hägglund i sitt partiledartal, där hans hjärtefrågor handlar om familjernas valfrihet och betydelse, äldres möjligheter och givetvis skolan.

 

 

Fler artiklar