Fler unga ska in i Almedalen!

Delar av Ungdomsrådet i Upplands-Bro på plats i Visby. Bild: Henrik Dävermo

Det är Almedalsveckans fjärde dag och i Björkanderska huset nere vid hamnen i Visby håller Sveriges Ungdomsråd ett seminarium på temat ungt engagemang och framtidstro. Unikt för just det här samtalet är att åldersspannet på deltagarna i panelen är inom 15-18 år, och mig veterligen, efter att ha scrollat igenom stora delar av programmet, så finns det ingen annan programpunkt med samma ålder på deltagarna. Sveriges Ungdomsråd är en nationell organisation som jobbar med att aktivera, driva och stötta unga människor till att gå från tanke om förändring till att faktiskt engagera sig för att förändring ska ske. Allt det här sker främst genom ungdomsråd och andra liknande projekt runt om i kommunerna.På seminariet idag deltog fem unga personer från olika delar av Sverige. Jag fick möta två av dem, som är experter på det där med ungt engagemang: Hasty Faraedon och Dina Alami.

Vem är du?

Jag heter Hasty Faraedon, är 18 år gammal och är engagerad i ett ungdomsråd i Upplands Bro Kommun.

Vad var det som gjorde att du började engagera dig i ett ungdomsråd?

Det hela började med ett feriejobb, det kanske låter lite konstigt för många förknippar feriejobb med parkskötsel och annat men jag fick göra en tidning som kallades för Ungdomsnytt. Vår uppgift var att lyfta positiva nyheter om Bro och jag tyckte det var väldigt roligt att få den möjligheten! Tack vare det jobbet så fick jag många kontakter och gick med i något som kallas för Ungt Ledarskap där unga kan utbilda sig i att träna olika sporter, exempelvis fotboll som jag gjorde. Det fina var att det liksom fanns något, ett sommarjobb som gav mig möjligheter att kunna ta mig vidare med det jag drömmer om, det var där mitt engagemang startade. Jag hade slutat nian precis så att få en text publicerad i den lokala tidningen var liksom det första stora som hände och det är jag väldigt tacksam för idag.

Vad innebär ungt engagemang för dig?

För mig handlar det om att följa det jag brinner för, att hitta sin egna hjärtefråga och lägga ned all sin energi på att kämpa och jobba för det. Många unga engagerade jobbar ideellt vilket jag tror är rätt unikt när väldigt stort fokus idag ligger på pengar. Det som är bra med att verkligen hitta det man brinner för och kämpa för det är att du får meriter, kontakter, erfarenheter och kunskap vilket gör att pengar inte alltid spelar så stor roll.

Skicka med en hälsning till andra ungdomar som också känner att de vill engagera sig men de kanske inte vet hur:

Mycket handlar ju om att kommunen behöver bli bättre på att marknadsföra vilka typer av möjligheter det finns att som ung engagera sig och du som ung kan gå in och söka på om det finns ungdomsråd eller liknande där du bor. Vidare så behövs bra planering från de ansvarigas håll, ungdomar kan inte bara få ett projekt lagt i knät utan någon struktur eller samordning, det är inte rättvist. Projekten som unga ska engagera sig i behöver även kunna vara kontinuerliga och hålla över tid för att det hela tiden ska finnas en långsiktighet i det som görs för att också kunna stå ut när det kommer motgångar.

När jag jobbar i Ungt Ledarskap så stöter jag på problem hela tiden, jag som ung tjej ses inte som lika trovärdig i min tränarposition som andra. Ibland har det till och med gått så långt att personer i publiken lagt kommentarer om att jag inte är lämpad för att träna laget, bara för att jag är en ung tjej. Så ja, det finns alltid motgångar med ideellt engagemang men finns det en hållbarhet och en god respons från människor runt omkring så det blir liksom alltid värt det.

Det här med ersättning är alltid en känslig fråga men en ung person som lägger stor del av sin fritid på ett projekt eller i en förening förtjänar betalt. I Ungt Ledarskap så jobbar vi ideellt under terminerna men håller vi i träningar och aktiviteter under loven får vi betalt just för att det vi gör räknas och det känns inte som att jag bara tas för givet.

Vad drömmer du om att jobba med i framtiden?

Jag vill börja plugga statsvetenskap i framtiden, älskar marknadsföring och vill hjälp unga människor att kunna nå sina drömmar.

Vem är du?

Jag heter Dina Alami, 26 år gammal och jobbar som utbildningskoordinator för Sveriges Ungdomsråd.

Vad gör ni här i Almedalen?

Vi är här för att delta i seminarium, mingla runt, nätverka, ta den platsen i diskussionerna som våra unga förtjänar att ta och dela perspektiv från den verklighet unga lever i.

Vad innebär ungt engagemang idag?

Idag innebär ungt engagemang många saker, för många handlar det om att kunna få utlopp för sin frustration och omvandla den till faktiskt handling. Engagemanget blir liksom som en livlina, det blir ett sätt att sprida det man tror på och berätta som sin verklighet på ett sätt som är produktivt. För andra så har engagement vara en naturlig del av livet, genom elevråd i skolan, elevkår eller föreningar och så har det liksom spridit sig och gjort sig ännu starkare hos den unga.

Vad tror du att samhället behöver bli bättre på när det handlar om att möta och aktivera ungdomar?

Samhället behöver bli bättre på att förstå att ingen kan berätta ungas verklighet bättre än de själva. Idag är det många politiska frågor som rör unga uppe i debatten, det kan handla om psykisk ohälsa, kriminalitet eller skola utan att unga får bli tagen på allvar i de lösningarna som de faktiskt lyfter fram. Det här tycker jag är märkligt för enligt mig kommer de bästa lösningarna från de som har egna erfarenheter från de problem som lösningarna ska ta sig an. Ungdomar må vara framtiden men de är också här och nu.

Om du skulle skicka med en hälsning till ungdomar i Sverige, vad skulle du vilja säga säga då?

Ge inte upp, det finns otroligt många som faktiskt vill lyssna till er så fortsätt leta plattformar att verka inom och ge aldrig upp ert engagemang. Våga alltid säga er sanning och våga ta plats.

Om man som elev i skolan vill komma i kontakt med er, hur gör man då?

Vi har en hemsida, vi finns på sociala medier och så är vi ute på många skolor och berättar om vår verksamhet.

Bild från seminariet med Sveriges Ungdomsråd. Bild: Henrik Dävermo.

Fler artiklar