Stämingen var på topp på tisdagen när Feministiskt Initiativs talare tillsammans med namnkunniga artister som Linda Pira och Stor skakade slottsruinen på Stora Torget i Visby. Den uråldriga stenruinen fylldes med betydligt mer nutida idéer då några av FI:s toppnamn så som Sissela Nordling Blanco, Viktora Kawesa och Gudrun Schyman talade.

“Välkommen till feminismens och antirasismens tal i Almedalen”. Med dessa ord invigde Sissela Nordling Blanco och fick i gensvar rungande applåder. Hon fortsatte med att prata om just feminism och antirasism som skulle komma att bli den röda tråden i alla tre tal. Både Blanco och även senare Viktoria Kawesa, rasade över Svenskarnas Partis “smyginvigning” av Almedalen i lördags. “Mot rasismens hat ställer Feministiskt Initativ en politik för allas lika värde” sa Sissela Nordling Blanco.

När Sissela Norling Blanco och Viktoria Kawesa hade talat var stämningen på topp och alla i publiken verkade förstå vad som skulle komma härnäst. Och javisst, moderatorn presenterade “personen som inte behöver presenteras”, Gudrun Schyman. “Ni ska veta att det är en mäktig känsla att stå här” sa Schyman när jublet snabbt steg.

Även Gudrun Schymans tal genomsyrades av feminism och antirasism, men hon talade även om den analkande valrörelsen. En valrörelse som Schyman poängterade bygger på kärlek mellan individer, i motsats till rasismens hat. “Vi går inte till val med en knuten näve, vi går till val med en öppen hand”.

När talen var slut gästades Ruinen av Venessa Marko, Linda Pira, Stor och Dj Salla. Jublet blev nu om möjligt ännu högre och efter en halvtimmes dansande i Slottsruinen begav sig hundratals feminister iväg till Feministiskt Initiativs officiella efterfest, en fest som våra kära skribenter tyvärr var för trötta för att gå på.

Foto: Oskar Annermarken

Fler artiklar