Det bästa med corona spelades in i fjol, när en grupp filmintresserade ungdomar spenderade fem sommardagar tillsammans med regissörerna Roozbeh Behtaji och Astrid Söderberg. I söndags hade kortfilmen premiär på Göteborgs filmfestival, efter att ha nominerats i kategorin Startsladden

Handlingen utspelar sig i de diskussioner som förs mellan kursdeltagarna, som ombads att fundera över det som varit fördelaktigt med pandemin. Det originella upplägget – att filmatiseringen sker i realtid – ger filmen en extra dramaturgisk dimension.
– Vi hade ingen färdig plan eller manus som annars är det vanliga. Idéer som kom upp spann vi vidare på. Det är ett roligt sätt att jobba, berättar Roozabeh. 

Astrid stämmer in, och beskriver projektet som en spännande process från idé till film, där arbetet skedde i samarbete med de deltagande, unga – som också fick agera skådespelare i filmen. 
– Förra sommaren var annorlunda för alla. Ungdomar som hade tänkt sommarjobba stod plötsligt utan vare sig inkomst eller sysselsättning. Vi fick ekonomiskt stöd för att ge ungdomar en chans att lära sig mer om hur en filmproduktion går till, berättar hon. 
Genombrottet på Göteborgs filmfestival kom något oväntat.
– Vår ambition var att skapa en bra kortfilm, men vi hade ingen aning om att den skulle komma med i Startsladden, säger Astrid och ler.

Filmfestivalen är inne på sin näst sista dag. Trots att tablån lider mot sitt slut har filmsverige fått sig en nytändning. Såväl filmskapare och branschfolk som andra entusiaster har kunnat ta del av många kvalitetsfilmer – och dessutom, en hel del festivalkänsla. 

Regissörduon får fem frågor på temat Who is most likely to?:

Vem skulle kunna spela huvudrollen i sin egen film?
Svar: Båda
– Båda, säger de och skrattar. Det har vi gjort flera gånger.

Vem blir mest arg om tekniken strular?
Svar: Roozbeh
– Det är du, säger Astrid och ler mot Roozbeh, som utbrister: Va!? Okej då.

Vem skulle kunna försova sig till sin egen premiär?
Svar: Astrid
– Där är vi också så lika! Vi skulle båda kunna göra det. Men mer du än jag, säger Roozbeh och vänder sig mot Astrid, som instämmer. 

Vem blir grinigast, som hungrig?
Svar: Astrid
– Det är absolut jag! Hundra procent, säger Astrid.

Vem har sett flest filmer på Göteborgs filmfestival?
Svar: Roozbeh
– I år är det jag, säger Astrid. Men totalt är det Roozbeh, för att han levt fler år än mig.

Fler artiklar