Hjärnan bakom succéer som ”Solsidan” och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” intar Norrbotten Media Week’s största scen och våra reportrar sammanfattar eftermiddagssamtalet.

Felix Herngren är reklam- och långfilmsregissör, komiker och skådespelare. Många kanske kan uppfatta Felix som nonchalant, när han i själva verket bara är extremt noggrann i saker och ting. Han tar sig den kreativa friheten att göra det som han tror är bäst, som att starta upp ett företag på nytt. 

Herngren trivdes nämligen inte särskilt bra som VD för produktionsbolaget FLX, därför beslutade han sig för att starta om bolaget på nytt och satsa stort. Han ville vara med och bygga upp något från grunden där man utgick från kreatörerna. Målet med att starta FLX på nytt, var att ha en stabil och bra plattform för kreatörer och producenter. Det som idag skiljer FLX från andra bolag är att de har fastanställda manusförfattare och att fortsätta arbeta i skrivteam med flera manusförfattare på samma gång, är något som är väldigt viktigt för bolaget.

”Det är möjligt att folk tycker att det springer mycket Herngrenare på FLX, men det skiter jag i.” 

FLX är det första svenska produktionsbolaget som levererar till Netflix med serien ”Störst av allt” som har premiär 5 april 2019. Serien är baserad på den storsäljande boken, skriven av Malin Persson Giolito. Felix dotter Iris medverkar i serien, utöver det har hon även varit med i andra projekt som Felix jobbat med, vilket han tycker är jätteroligt. ”Det är möjligt att folk tycker att det springer mycket ’Herngrenare’ på FLX, men det skiter jag i” skrattar Herngren, som älskar att ha med familjen i jobbet.

Den komiska sidan hos hjärnan bakom ”Solsidan” startade redan i tidig ålder då han använde humor för att slippa få stryk i skolan. Regissören påstår dock att han blivit mindre och mindre rolig genom åren. Han tror att det är på grund av att man börjar analysera mer när man blir äldre, vilket han dock anser är positivt i skapandet av projekt.  

En annan serie som FLX ligger bakom är “Andra åket”, en serie som spelades in i Lappland och sändes på SVT play. Herngren hävdar att anledningen varför de valde att spela in den i Lappland är på grund av känslan, trots att det skulle ha varit mycket billigare att bygga upp en studio i Stockholm. Han berättar även att det fanns något väldigt lockande med att få filma på plats och få känslan av Norrland.Tack vare Herngrens hårda arbetande och kärlek till reklamprojekt, har han även lärt sig att regissera amatörer på ett helt annat sätt än om han skulle gått direkt in i Film- och TV branschen.

Vi tackar Felix Herngren och alla föreläsare under Norrbotten Media Week för denna gång!

Text & Foto: Elin Öberg, Alvina Tolvgård

Fler artiklar