Gatutidningen Faktum växer så det knakar. Samtidigt dör tidskrifter som flugor.

Foto: Linnéa Norberg
Foto: Linnéa Norberg

– Man skulle ju kunna tänka sig att anledningen till att vi ökar är att hemlösheten växer, ett sant och sorgligt svar. Vi vet att många av våra läsare vill hjälpa den mindre lyckligt lottade som försöker hjälpa sig själv. Men lyckligtvis så gillar dom inte bara idén bakom Faktum utan också produkten, säger Aaron Israelsson, chefredaktör på tidningen Faktum.

Men trots att läsekretsen vuxit enormt tror inte Faktum att de kommer finnas om 14 år – åtminstone inte i den form de är i dag. I en allt mer digitaliserad värld och ett Sverige som blir går mot än mer moderna tider kommer förmodligen tidskriften att dö ut. I en glasmonter ligger en drös med tidskrifter. Filter, Arena, Re:public. Runt montern ligger rosor. Det är tidskriftens och papperstidningens död.

Faktum har sitt ursprung i Göteborg, men finns även på flera andra orter i Sverige. Tidningen har ungefär 155 försäljare där en del är hemlösa.

– Vi vill ju såklart finnas till för fler i allmänheten som behöver oss. Faktum är ett arbete och inte en välgörenhet, säger Åse Henell som är VD på Faktum.

– Faktum skriver ärliga och kvalitativa reportage, säger Aaron Israelson.

Ett exempel på ett reportage som väckt mycket känslor är ett porträtt på Mange Hellberg som levt som hemlös, blivit skenavrättad och försörjt sig på bedrägeri, men nu spelat in låter med Petter och Timbuktu.

Faktum kvarstår. Faktum växer, men andra papperstidningar tvingas lägga ner. Orosmolnen är många och döden kan vara nära.

Fler artiklar