Är du vegan? Då behöver du inte oroa dig för att bara kunna äta en banan på Way Out West. Sedan 2012 är festivalen helt vegetarisk och har många helt veganska alternativ.

 Trots att en stor känd hamburgerkedja tog upp en större yta på festivalområdet för att erbjuda mat till besökarna var även de helt köttfria.

Way Out West hälsar välkommen till en helt vegetarisk festival.

  Förutom att en vegetarisk festival ger mycket mer frihet och variation till de besökare som redan lever en vegetarisk livsstil öppnar detta också upp ögonen för hur en vegetarisk kost kan varieras för köttätarna. En stor del av orsaken till svenskarnas stora köttkonsumtion är just personliga värderingar, tillgänglighet och vanor.

  En vegetarisk livsstil har visat sig bidra till en bättre allmänhälsa, det skapar också betydligt bättre förutsättningar för vår miljö. 2017 översteg vi gränsen för förnybar energi den 2:a augusti, nästan fem månader för tidigt. Enligt WWF skulle vi kunna minska den klyftan om jordens befolkning konsumerade mindre kött.

 För visst är det härligt med medvetenhet, en tydlig tanke bakom hela upplevelsen av festivalen, en värdegrund som sträcker sig bortom musik och en härlig helg.

  Mat är en stor del av allas våra liv och de val vi gör varje dag påverkar oss tio år in i framtiden, om inte tidigare än så. Att en stor aktör som Way Out West tar ställning skickar signaler, influerar och inspirerar.

 Den mytomspunna köttbiten i tallriksmodellen har blivit ordentligt ifrågasatt. Nästa hamburgare som läggs på grillen hemma kommer garanterat bli i formen av en precis lika god halloumiost.

 

Foto & text: Sara Höglund

Fler artiklar