Idag modererade Expressens Anna Hellgren ett samtal om högerextremismen i EU och hur den påverkar kvinnors rättigheter. Medverkande i samtalet var Alexandra Pascalidou, journalist och Kristina Ljungros, ordförande för RFSU. Ung Press var där och bevakade.

Foto: News Oresund. https://flic.kr/p/m7v4Wi
Foto: News Oresund. https://flic.kr/p/m7v4Wi

Det framgick snabbt att båda paneldeltagarna hade ett snabbt svar på frågan: Kvinnors rättigheter påverkas negativt av högerextrema krafter.

Samtalet började med en fråga till Alexandra Pascalidou om hur Gyllene Grynings intåg i det grekiska parlamentet påverkat kvinnors situation i landet. Svaret kom snabbt även här: Negativt! ”De är värdekonservativa och står för värderingar som är negativa gentemot kvinnor” menade Pascalidou. “Deras mål är att sakta men säkert krympa kvinnors rörelsefrihet”

Kristina Ljungros fortsatte med att påpeka vikten av att se hur de olika misogyna tendenser som ryms inom dessa rörelser hänger ihop, allt ifrån försöken att begränsa aborträtten till försöken att dra in sexualupplysningen. “Rasistisk retorik har alltid fokuserat på kvinnors kroppar” lade Alexandra Pascalidou till. Exempelvis i form av kampanjer som “de kommer hit och tar våra kvinnor.”

Paneldeltagarna fortsatte sedan med att prata om de socialkonservativa tendenser som finns inom vissa mer etablerade högerpartier i Europa. ”De får inte glömmas bort, utan de bidrar också till en minskning av kvinnors rättigheter” menade Kristina Ljungros. Hon använde Norge som exempel, varifrån det förut kommit ett förslag om att husläkare skulle kunna vägra vidarebefodra patienter till en abortklinik. Ett förslag som dock fick dras tillbaka efter massivt motstånd.

Att förslaget fick dras tillbaka är något både Kristina Ljungros och Alexandra Pascalidou återkom till. ”Högerextremismen normaliseras idag” sa Pascalidou. ”I Grekland ser vi att Gyllene gryning går från att föraktas, till att folk vänjer sig vid dem, till att man kan hitta dom i en tv-soffa någonstans” fortsatte hon. ”Detsamma gäller SD. För fyra eller åtta år sedan hade vi aldrig kunnat gissa var den svenska debatten skulle ha tagit vägen idag.”

Kristina Ljungros avslutade med att säga att vi inte ska tro att allt är nattsvart. ”Det har gått en feministisk våg genom Europa det senaste året” sa Ljungros och tillade: “glöm inte att organisera er och lyfta de här frågorna.” Alexandra Pascalidou höll med om att att frågorna måste lyftas “Höj rösten till vardags” sa hon.

Fler artiklar