Foto: Senay Berhe

Rötter, historia, känslor och möten mellan kulturer, det är vad vi får ta del av i Amat Levins bok Slumpens Barn – den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia. I en intervju med Ung Media berättar den nydebuterade författaren om vad som fick honom att skriva boken och varför just du bör läsa den!

Som många andra inplanerade arrangemang 2020 hölls Angereds Bokmässa digitalt på grund av corona.Blå Stället, platsen där bokmässan vanligtvis arrangeras, höll en direktsändning i sina sociala medier och visade även sändningen på storskärm i ett rum för ett fåtal personer. En av författarna, Amat Levin, var på plats på Blå Stället och blev intervjuad av Ung Media. 

Levin är van vid skrivande. Han jobbar som journalist och driver även Instagramkontot Svart Historia (@Svarthistoria) som han beskriver som en plattform för Panafrikansk historia i bitformat. Slumpens Barn är hans debut som författare. Levin har rötter i Gambia och berättar att Slumpens Barn handlar om relationen mellan Sverige och Gambia.
− Gambia är ett litet land och jag har alltid varit nyfiken på varför just Sverige har den här nära relationen. När jag säger nära relation så menar jag framför allt att det finns ett utbyte mellan människor, att det är många svenskar som åker till Gambia varje år och det finns många gambier som bor i Sverige, säger Levin.

Att motverka fördomar och visa upp en mer nyanserad bild av Afrika ligger Levin varmt om hjärtat. Det är det som har varit motivationen bakom både Instagramkontot Svart historia och Slumpens barn.
− När jag lyssnar på historiepodcasts och läser historieböcker så tycker jag att det alltid står så lite om den svarta delen av världens historia. Man måste alltid leta ganska mycket för att kunna hitta information om just den så jag ville skriva om det. Och desto mer jag läste, desto mer såg jag hur mycket det fanns och hur viktig den delen av världshistorien är. Jag tyckte folk hade så dålig koll på svart historia och ville hjälpa folk att få bättre koll, berättar Levin.

I Slumpens Barn försöker han få svar på hur det kommer sig att det är så många gambier som sökt sig till Sverige. Under arbetet med boken intervjuade Levin, ett flertal personer med rötter i Gambia från olika generationer. Många kom hit på 60-talet och vissa är födda i Sverige men har gambiansk bakgrund. Han utforskar även Gambias historia och kultur. I boken lyfts mellanförskap och att inte känna sig välkommen.
 − Många kan nog känna igen sig i storyn för den berör frågorna som handlar om hur det är att vara född här eller kanske bo här men ändå ha ett annat land som man kanske associeras med och alla de frågorna som dyker upp i samband med det, säger Levin. 

Trots att Levin har skrivit en hel del i sitt arbete tycker han att det var självaste skrivandet som var svårast. 
− Att sitta där med ett tomt Worddokument och bara “ok nu ska jag börja på min bok”, det var jättesvårt, säger Levin.
Inför arbetet med boken fick han ett tips från sin redaktör som även kan hjälpa andra aspirerande författare i skrivandet.
− Min redaktör sa till mig att “’tänk inte att du ska börja från början och komma till mitten. Du kan börja i slutet om du vill, du kan börja i mitten, var och när som helst inspirationen kommer till dig, börja där och så gjorde jag och så blir det lite som ett pussel som man sen får ihop i slutet”, berättar Levin.

Att läsa är att resa, sägs det ibland. Som läsare stöter en på nya karaktärer, platser och livshändelser vilket kan vidga våra vyer. Syftet med Angereds Bokmässa är att lyfta röster från förorten som annars ofta hamnar i skymundan i media. Så för den som är ute efter att resa och upptäcka nya röster och karaktärer, läs, läs, läs!



Fler artiklar