Petter kan tyckas vara på helt fel ställe när han svarar på frågorna om hans karriär under torsdagseftermiddagens kanske mest publikdragande seminarium. Precis som han är på fel ställe när han startar en restaurang, importerar viner eller är förskolelärare en dag. Men det är ju precis det som är grejen.

Illustration: Lina Källström
Illustration: Lina Källström

 

Hela karaktären Petter handlar mycket om att göra det man tycker om, oavsett om det är stigmatiserat av utomstående parter, som till exempel media eller övriga artister. Det kräver mycket mod för att våga pröva saker man aldrig har testat och för tillfället inte är bra på, men för att känslan är att det är helt rätt. Därför är det lätt att bli inspirerad de erfarenheter Petter lyckats samla på sig.

Petter lyckades vända dispyten med Fredrik Strage efter sitt första sågade album till något positivt genom att skämta om hela episoden. När det gick som absolut sämst släpptes den ironiska och då provokativa låten ”Det går bra nu” – vilket faktiskt blev lite av en vändpunkt. Dåliga tider kan vara goda tider att tänka annorlunda. Men man behöver för den sakens skull inte vända upp och ner på sin självbild, enligt den numera medelålders rapparen. Han berättar om hur han fokuserat mer på att hitta nya möjligheter än att på lösa tunga problem. Mediebranschen blir en tydlig kontrast, med all fokus som läggs på att försöka återuppliva tidningars gångbarhet. DN skulle kunna organisera Sveriges största musikfestival och dra in pengar som en vanlig tidningsverksamhet bara kan drömma om. Men rädslan att förlora sin trovärdighet är stor, och då speciellt hos tidningar.

Därför är just Petter väldigt relevant i sammanhanget. Om man ser på allt han gjort borde han inte längre vara trovärdig som rappare. Men öppenheten med vad han gillar och att han inte är rädd för att pröva nya saker lyckas faktiskt bygga en större trovärdighet än de flesta artister uppnår, för att inte tala om den personligare relationen till publiken.

Vikten av att ständigt utmana sig själv tas också upp. Efter ett bra album skulle Petter kunna använda sig av en liknande grund till nästa. Dra in samma personer som producerar och få relativt bra respons från både fans och kritiker. Men då kommer man aldrig utvecklas på riktigt. Petter pratar mycket om att han i musiken har ett grundträd som allt annat utgår ifrån. Och man måste våga så nya frön utan att oroa sig för att det kommer få grundträdet att se sämre ut. Mediebranschen borde våga tillåta sig att inspireras av honom.

 

Fler artiklar