Ebba Busch under Kristdemokraternas partiledartal som sänds från riksdagen. Bild: Tova Ulleryd

Söndag eftermiddag var Kristdemokraternas halvdag i Almedalen. Under partiledartalet pratar Ebba Busch om vårdreformer, kriminalitet och landsbygden.

Vårdköer, kriminalitet och klyvning av landet, det är de tre problem som Kristdemokraterna fokuserar på i sitt tal på söndagskvällen i Almedalen, som i år sänds live från riksdagen. 

När talet avslutats analyserades det av Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Ludvigsson ansåg att Ebba Busch levererar ett väl framfört tal.

Ebba Busch riktar sig till hela landet i talet. Det är folket som hon talar till. Talet är ett frieri till landsbygden och till Norrland. Det är landsbygden Busch vill satsa på. Hon tar upp bensin och dieselskatt, vargjakt, lokal kollektivtrafik, sommarfirande i Värmland och ensamstående mammor, där hon beskriver sig själv som en av dem. 

Busch är tydlig med att lägga beslag på mitten enligt Ludvigsson och Lindberg. I talet kallar hon Kristdemokraterna och Moderaterna för de nya mittenpartierna.

Det är Annie Lööf som har lyckats göra mitten charmig, som den delen på skalan där det går att samarbeta med alla, och det är den delen som Busch vill åt menar Lindberg, som även säger att hon fiskar efter Centerpartiets och Sverigedemokraternas röster. 

Även polisen uppmärksammas i talet. Busch tackar Sveriges poliskår och menar att det är de som hjälper till att göra Sverige säkert och att de har för lite resurser. Hon menar att ingen kan förneka att Sverige inte längre är tryggt och att konsekvensen blir att oskyldiga drabbas. 

Klimatet får inte mycket uppmärksamhet. Klimatutsläppen ska lösas med kärnkraft, vattenkraft och ny grön teknik och att vi måste kunna producera tillräckligt mycket fossilfri el och övergå till elektriska fordon. 

Ebba Busch hävdar att Kristdemokraterna är det nya partiet för att hela landet ska leva och de som kan lägga tyngd bakom orden. 

– Vad som krävs det är mod och ett handlingskraftigt ledarskap, och det är vad en borgerlig regering erbjuder, avslutar Ebba Busch med ögonkontakt i kameran innan hon går.

Se hela talet här

Reporter: Martina Fasen

Fler artiklar