Foto: Fredrika Eriksson
Foto: Fredrika Eriksson

Ung Press har träffat Cleo Alexanderson, 21 år, som är media- och marknadsansvarig för ungdomsorganisation UTOPI – Unga för Tolerant Opartisk Politisk Interaktion. Utopi siktar på att bli Sveriges största partipolitiskt obundna tankesmedja för ungdomar, en plats för diskussion och samtal.

”Om du är 16 år idag och intresserad av politik har du ingenstans att ta vägen om du inte vill gå med i ett ungdomsförbund. Det är fel, du ska kunna hitta politisk information utan att behöva välja en politisk ståndpunkt vid tidig ålder” säger Cleo.

Utopi grundades för ett år sedan och föreningen är stationerad i Göteborg, även om de ämnar att bli nationella så snart så möjligt. Idag har UTOPI över 200 medlemmar och växer stadigt. Under det senaste året har de arrangerat samtal om politisk retorik och hållit en Europaparlamentsdebatt med representanter från bl.a. (S), (M) och Europeiska ungdomsparlamentet. De har även hållit en diskussion om vad feminism är och vems feminismen är, diskussionen gästades av Sissela Nordling Blanco och Belinda Olsson med flera.

Till Almedalen åker Utopi tillsamman med Fler Unga och två representanter för organisationen I Love Europe. De är tillsamman 15 ungdomar vars syfte är att sänka medelåldern runt om på politikerveckan. Väl här går projektets medlemmar på alla möjliga olika seminarier och workshops. De lägger sig i och försöker höja ungdomarnas röst såväl som de försöker lära sig av allt och alla som finns på plats.

”Politikerveckan är en jättebra plats för alla politiskt intresserade ungdomar. Det är ju här på Almedalen alla förstagångsväljare borde vara. Här kan man få information om politik från alla möjliga håll.”

När Cleo får frågan om vad hon tycker om Almedalen hittills skrattar hon till lite.

”Vi tycker såklart att medelåldern behöver sänkas. Även om vi trodde att så skulle vara fallet innan vi kom hit har vi verkligen fått det bekräftat nu.”

Men trots avsaknaden av unga ser Cleo och UTOPI framemot mycket som ska ske under Almedalen. Hon tycker att alla arrangemang där unga tillåts höras är av intresse, och på alla dessa arrangemang ska UTOPI vara. Hon tycker det är särskilt roligt när vuxna är där och lyssnar och en diskussion förs mellan de båda parterna.

”Det handlar ju inte om att ungdomar ska ta de vuxnas plats, utan att vi alla ska få chans att höras.”

Tidigare idag var Cleo på ett seminarium arrangerat av bland annat Fryshuset om hur man ska prata med unga och inte om unga, ett arrangemang som gästades mestadels av ungdomar. Hon tyckte att det var tråkigt eftersom ungdomar redan pratar med varandra i väldigt stor utsträckning, en diskussion hon vill att de vuxna söker sig till.

”Fler vuxna borde söka sig till ungas seminarier. Det är väldigt lärorikt, jag lär mig massa – det skulle de också göra!”

På frågan om Cleo har något hon vill få ut till övriga unga i Almedalen kommer svaret snabbt. Hon vill att unga ska våga ta plats och ställa frågor, oavsett situation. ”Om man inte frågar kan man ju inte lära sig” säger hon, och tillägger sedan:

”Det är synd att politik fått en så tråkig stämpel. Det glöms lätt bort att politik är påverkansarbete, och allt går ju att påverka. När man väl inser det och får den aha-upplevelsen så finns det inga gränser för vad man kan förändra.”

 

Om du vill veta mer om UTOPI kan du kolla in deras Facebook eller gå in på www.utopi-uf.com

 

Fler artiklar